Pączki z różą
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Cukier (80 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Jajko (1 szt.)
- Spirytus - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Masło (80 g)
- Konfitura z płatków róży (200 g)
- Cukier puder (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na pączki z różą krok po kroku
Masło roztop i pozostaw do wystudzenia.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, 2 szczypty soli oraz cukier.
Do drugiej miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do suchych składników dodaj jajka z mlekiem i zagnieć ciasto.
Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj rozpuszczone masło i dokładnie zagnieć.
Do wyrobionego ciasta dodaj spirytus i zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj z niego kółka.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do zarumienienia.
Konfiturę różaną przełóż do szprycy i nadziej pączki.
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat pączków z różą
Pączki z różą to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Tradycyjne, domowe pączki z nadzieniem różanym warto przygotować na Tłusty Czwartek. W dalszej części dowiesz się, jak się robi pyszne pączki. Przepis na pączki z różą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pączków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, cukier, mleko, żółtka jaj, jaja, spirytus, masło, konfitura z płatków róży, cukier puder, olej rzepakowy oraz sól.
A jak zrobić pączki z różą? Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, 2 szczypty soli oraz cukier. Do drugiej miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka z mlekiem i zagnieć ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj rozpuszczone masło i dokładnie zagnieć. Do wyrobionego ciasta dodaj spirytus i zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj z niego kółka. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do zarumienienia. Konfiturę różaną przełóż do szprycy i nadziej pączki. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Marmolada różana to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć pączki w domu. Najlepsze pączki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania pączków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pączkach z różą
Lista alergenów dla pączków z różą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pączków z różą
Pączki z różą to doskonała propozycja na deser. Pączki smażone na głębokim oleju są ciężkostrawne, dlatego nie są wskazane dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
jajka,
jajka,
masło,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.