Dżem z dzikiej róży

Opublikowano: 07.11.2022 r., 14:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z dzikiej róży
Dżem z dzikiej róży
Poznaj przepis na najlepszy, domowy dżem z dzikiej róży.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
36 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Płatki róży (500 g)
  • Cukier (200 g)
  • Cytryna 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na dżem z dzikiej róży krok po kroku

Płatki róży dokładnie oczyść, wypłucz i odkrój białe końce.

W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody (ok. 500 ml) i wsyp płatki róży. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 min.

Dodaj sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 35 minut.

Do wyparzonych lub wygotowanych słoików wlewaj gorący dżem i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na dżem z dzikiej róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat dżemu z dzikiej róży

Domowy dżem z dzikiej róży płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory na zimę. Można wykorzystywać go na wiele sposobów, jest bardzo smaczny, a także łatwy w przygotowaniu. Zamknięcie płatków róży w słoikach to bardzo dobry sposób na to, aby cieszyć się smakiem tych letnich, sezonowych owoców również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność i różnorodność produktów jest zdecydowanie mniejsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z róży, ile cukru dodać oraz jak długo go gotować, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Tradycyjny, smaczny dżem różany nie wymaga ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, czy też zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Niezbędne składniki do jego przygotowania to jedynie płatki róży, sok z cytryny, woda oraz cukier. Z tych czterech składników powstaje pyszny dżem, który można później wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się w szczególności do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast, na przykład tortów i ciasteczek. Dżem z dzikiej róży to również fantastyczne nadzienie do domowych pączków. Pamiętaj jednak, że ze względu na duży dodatek cukru dżem ma stosunkowo wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego warto ograniczyć jego dodatek lub zastąpić go słodzikami, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Podobnie jak cukier, nadają słodki smak, jednak charakteryzują się zdecydowanie niższą kalorycznością i indeksem glikemicznym, dzięki czemu dżem będzie lepszy dla zdrowia. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z dzikiej róży, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób, tak aby był naprawdę najlepszy.

Alergeny w dżemie z dzikiej róży

Lista alergenów dla dżemu z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dzikiej róży

Wartości odżywcze dżemu z dzikiej róży

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru najlepiej wykorzystać ksylitol.

Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dzikiej róży 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z dzikiej róży

Koszt składników
255.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki róży
500 g
10.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 25
250.00
Za 500 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
255.10