Syrop z dzikiej róży

Opublikowano: 02.12.2022 r., 10:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
syrop z dzikiej róży
Syrop z dzikiej róży
Poznaj przepis na pyszny, domowy syrop z dzikiej róży, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty lub deserów.
Przygotowanie 40 min
12 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 100 porcji
  • Dzika róża owoce (1000 g)
  • Cukier (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, butelka szklana

Przepis na syrop z dzikiej róży krok po kroku

Owoce dokładnie umyj i oczyść.

Przełóż owoce do garnka i zalej ok. 2 litrami gorącej, ale nie wrzącej wody.

Odstaw na kilkanaście minut i zblenduj.

Masę przetrzyj przez sitko i dodaj cukier. Wymieszaj.

Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 20 minut.

Gorący syrop przelej do butelek lub słoików i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na syrop z dzikiej róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat syropu z dzikiej róży

Domowy syrop z dzikiej róży to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego przygotowane z nich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne produkty wzmacniające odporność dla dzieci i dorosłych. Dzika róża należy do owoców o najwyższej zawartości witaminy C, dodatkowo może mieć działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zdecydowanie warto więc włączyć ją do swojej diety, a syrop z jej owoców świetnie sprawdzi się w tej roli. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z dzikiej róży koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu najlepiej wykorzystać dojrzałe owoce dzikiej róży. Najlepsze są te zebrane w sierpniu lub we wrześniu, kiedy trwa sezon – mają wtedy najlepszy smak i najwięcej wartości odżywczych. Oprócz owoców potrzebujesz wyłącznie wody i cukru. Cukier jednak warto, chociaż częściowo zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny syropu. Dzięki temu jego walory zdrowotne zdecydowanie wzrosną. Aby przygotować syrop wystarczy zalać umyte, przebrane owoce gorącą wodą, zblendować je, dodać cukier i rozlać do butelek lub słoików. Tak przygotowany syrop można go wykorzystywać jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty (najlepiej nie wrzącej, ale lekko przestudzonej). Jak widzisz, przepis na syrop z dzikiej róży nie jest skomplikowany, ani bardzo czasochłonny dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Warto za jednym razem przygotować odpowiedni zapas syropu, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na syrop z dzikiej róży, który na pewno Cię zainspiruje.

Alergeny w syropie z dzikiej róży

Lista alergenów dla syropu z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z dzikiej róży

Wartości odżywcze syropu z dzikiej róży

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z dzikiej róży 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z dzikiej róży

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dzika róża owoce
1000 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
40.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
42.50