Mizeria do słoika

Opublikowano: 30.08.2022 r., 21:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki w słoiku na zimę
Mizeria do słoika
Do każdego obiadu warto postawić na sporą ilość warzyw, poznaj mój przepis na mizerię, która idealnie sprawdzi się do większości obiadów.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja 15 min
40 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek konserwowy (1500 g)
  • Ocet spirytusowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (10 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, słoik 400 ml

Przepis na mizerię do słoika krok po kroku

Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.

Posyp cukrem i solą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Wlej ocet i wymieszaj. Całość posyp drobno pokrojonym koperkiem.

Umieść ogórki w szklanych słoikach i mocno zakręć.

Słoiki z mizerią należy pasteryzować przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na mizerię do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat mizerii do słoika

Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła ona na rodzinnym stole. To dodatek, który kojarzy nam się z niczym innym jak z latem. Jej tradycyjna i powszechnie znana wersja przygotowywana jest z ogórków. Ale doczekała się ona modyfikacji, już teraz połączenie śmietany nie jest skazane na towarzystwo ogórka. Okazuje się, że idealnie nada się także cukinia, a dodatek śmietany nie jest konieczny.

Idealnym przykładem tego jest mizeria z ogórków z octem do słoików.

Jeśli już poznasz przepis na mizerię do słoika na pewno się zakochasz tak samo, jak w tradycyjnej wersji i będziesz do niej bardzo często wracać, zapewniam Cię. Wystarczy połączyć ją z duszonymi ziemiankami, odrobina masła i nie pozostaje nic jak tylko się delektować. Jest to idealny pomysł na obiad, który przeniesie Cię do letnich dni. Mizeria do słoika idealnie sprawdzi się, także na zimę. W tym okresie możesz przygotować wersję ze śmietaną ale możesz także zrobić z niej przetwory i zamknąć letni klimat do słoików. Wtedy będziesz mógł cieszyć się letnią surówką do obiadu w zimowe dni. Wystarczy, że pokroisz ogórki w cienkie plastry, wymieszasz z cukrem i solą oraz niewielką ilością octu. Następnie przełożysz do wcześniej wyparzonych słoików. Teraz nic tylko szczelinie zamknąć słoiki, a smaczne pasteryzowane przetwory otworzyć w czasie zimowych dni i przenieść się do letniego pełnego słońca okresu. Z ogórków śmiało przygotujesz tradycyjną wersję mizerii, połącz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paski ogórki z zalewa. Zalewa do mizerii to nic innego jak śmietana lub jogurt grecki. W wersji bardziej fit idealnie sprawdzi się jogurt naturalny. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, każda będzie pyszna. Tak samo, jak latem przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a obiad zyska na niesamowitym smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa.

Zima to dobra pora na letnie wspomnienia.

Zatem, jak zrobić mizerię do słoika na zimę? Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.

Przekonaj się sam.

Alergeny w mizerii do słoika

Lista alergenów dla mizerii do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

Wartości odżywcze mizerii do słoika

na 100g gotowej potrawy

Jeśli będziesz pasteryzować słoiki, możesz przechowywać mizerię nawet przez całą zimę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
16.18
40.44
Białko (g)
0.65
1.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.84
7.10
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
4.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.46
1.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.43
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
27.03
67.58
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.06
17.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.20
0.49
Foliany (µg (mcg))
16.36
40.91
Beta karoten (µg (mcg))
40.91
102.27
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
973.44
2433.59
Potas (mg)
146.64
366.61
Wapń (mg)
61.96
154.89
Fosfor (mg)
9.53
23.82
Magnez (mg)
9.72
24.30
Żelazo (mg)
0.61
1.53
Cynk (mg)
0.16
0.39
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii do słoika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii do słoika

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek konserwowy
1500 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 2
10.47
Za 1500 g
Ocet spirytusowy
30 ml
3 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Cukier
10 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koperek ogrodowy świeży
100 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 100 g
Koszt składników
28.50