Mango chutney

Opublikowano: 07.04.2022 r., 8:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mango chutney w miseczce, mango
Mango chutney
Mango chutney to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do wielu dań mięsnych. Chutney z mango to szybko gotowana konfitura o owocowo winnym smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
98 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mango - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Cukier - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na mango chutney krok po kroku

Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mango, wlej wodę, ocet i duś przez 10-15 minut.

Dodaj starty na tarce imbir, dodaj cukier i duś jeszcze 5-10 minut.

Chutney przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na mango chutney
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat mango chutney

Mango chutney to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Mango chutney podawać można jako dodatek do mięs lub pieczywa. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Słodki sos z mango bardzo dobrze sprawdza się do tłustych mięs typu kaczka lub wołowy stek. Przepis na mango chutney jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mango, cukier, ocet jabłkowy, imbir, woda, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić mango chutney? Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mango, wlej wodę, ocet i duś przez 10-15 minut. Dodaj starty na tarce imbir, dodaj cukier i duś jeszcze 5-10 minut. Chutney przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując pyszne chutney możesz podać także jako deser. Wystarczy podać go z dodatkiem grillowanego pieczywa i odrobiny śmietany kwaśnej. Chutney w wersji bardziej wytrawnej przygotuj z marynowanym imbirem. Sos z cebulą jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zrobienia sosu nadaje się świeże mango, a także mrożone. Dobre chutney można dodać także jako sos do lodów lub deserów na bazie twarogu.

Alergeny w mango chutney

Lista alergenów dla mango chutney przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mango chutney

Wartości odżywcze mango chutney

na 100g gotowej potrawy

Mango chutney to bardzo dobre źródło naturalnego cukru owocowego zwanego fruktozą. Sos zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest bardzo dobrym pomysłem na zaspokojenie chęci na małe co nieco.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
140.99
98.69
Białko (g)
0.77
0.54
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
19.50
13.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.12
12.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
7.31
5.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.64
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
4.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
3.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
1.36
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
30.42
21.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.59
15.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.58
20.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
360.85
252.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
1.77
1.24
Potas (mg)
135.94
95.16
Wapń (mg)
12.76
8.93
Fosfor (mg)
16.06
11.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.45
5.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.11
Cynk (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mango chutney 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mango chutney

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
400 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
26.50