Karczek z pieczarkami
- Karkówka wieprzowa (500 g)
- Pieczarki (450 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na karczek z pieczarkami krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem, 1 łyżeczką majeranku, 1 łyżeczką papryki, 1/2 łyżeczki kminku.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej plastry karkówki z obu stron, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój dość grubo. Dorzuć do karkówki.
Całość zalej bulionem, przepraw pieprzem i 2 łyżeczkami ostrej papryki.
Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 minut, do miękkości mięsa. Gotowe posyp posiekaną natką.
Więcej informacji na temat karczku z pieczarkami
Karczek z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne.
Przepis na karczek z pieczarkami to doskonała opcja na obiad. Ta karkówka z pieczarkami to najlepsza wersja przygotowywana w piekarniku. Duża ilość pieczarek wspaniale komponuje się z kawałkami mięsa. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Z tej receptury dowiesz się jak upiec, ale również jak przygotować mięso do pieczenia. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział grzybów jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karczek z pieczarkami, by powstała smaczna i soczysta potrawa, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Pieczona karkówka to jedno z ulubionych mięs Polaków, zaraz obok schabu. Możesz przygotowywać ją w całości lub pokroić w plastry. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i miękka. Idealnie sprawdza się z sosem. Najlepiej wykorzystać sos powstały podczas pieczenia. Jak to zrobić? Możesz zblendować go na gładko z dodatkiem śmietanki lub zagęścić przy pomocy mąki i odrobiny jogurtu, bez blendowania. Sos przelej do osobnego naczynia i dodaj śmietankę. Warto ją wcześniej zahartować, czyli najpierw dodać 1-2 łyżki sosu, by się nie zważyła. Jeśli wykorzystujesz tłustą śmietankę, nie musisz tego robić. Sosem polewaj plastry karkówki. Można ją połączyć z ziemniakami, kaszą lub ryżem, wybór jest naprawdę dowolny, gdyż w każdej wersji smakuje wspaniale. Wielbiciele naprawdę wyrazistych smaków mogą dodać do tego dania także papryczkę chili, która sprawi, że całość nabierze jeszcze ostrzejszego charakteru.
Alergeny w karczku z pieczarkami
Lista alergenów dla karczku z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze karczku z pieczarkami
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(346g)
Węglowodany
(346g)
Tłuszcze
(346g)
Witaminy
(346g)
Składniki mineralne
(346g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.