Ganache z masłem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowa ganache w czarnej miseczce
Ganache z masłem
Ganache z masłem to doskonały pomysł na pyszną polewę do tortu. Polewę można wykorzystać do przygotowania tortu na co dzień, a także na uroczyste okazje. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
3750 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondel

Przepis na ganache z masłem krok po kroku

W rondlu umieść pokrojone w kostkę masło.

Dodaj połamaną w kostki czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

Polewę należy wystudzić przed polaniem ciasta.

Jak oceniasz przepis na ganache z masłem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat ganache z masłem

Ganache z masłem to bardzo dobrym pomysł na pyszną polewę dekoracyjną do tortu. Ganache to rodzaj gęstej polewy, którą w zależności od wykorzystania można przygotować w innych proporcjach w celu uzyskania innej konsystencji. Przepis na ganache z masłem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, masło.

Jak zrobić ganache z masłem? W rondlu umieść pokrojone w kostkę masło. Dodaj połamaną w kostki czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Polewę należy wystudzić przed polaniem ciasta.

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłustej śmietany. Ubija się ją, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Maślanka jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i elektrolitów. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość witaminy D. Czekolada gorzka jest najlepszym rodzajem czekolady do słodkich wypieków. Czekolada nie zawiera dużej ilości cukru, dzięki wysokiej procentowej zawartości kakao. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Podsumowując ganache z czekolady do tortów to świetny przepis na polewę. Ganache można przygotować także do tynkowania tortu, należy wtedy zmienić proporcje i zrobić masę dużo gęściejszą. Prosty przepis wykonasz bez większych trudności. Domowe ganache jest łatwe i szybkie do zrobienia. Dekoracja w postaci polewy jest bardzo efektowna, pamiętaj jednak, aby do złożenia ciasta użyć rantu cukierniczego. Ciasto jest wtedy bardzo estetyczne i można przygotować tzw. naked cake, czyli tort bez masy na bokach. Ganache można przygotować także z białej czekolady i zabarwić ją barwnikiem spożywczym na dowolny kolor. Kolorowe polewy świetnie sprawdzą się na torty dla dzieci.

Alergeny w ganache z masłem

Lista alergenów dla ganache z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ganache z masłem

na 100g gotowej potrawy

Ganache z masłem to kaloryczny dodatek do ciasta. Ganache z gorzkiej czekolady nie zawiera tak dużej ilości cukru, jak jego odpowiedniki z czekolady mlecznej lub białej. Ganache z czekolady gorzkiej mogą spożywać także diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
625.00
3750.00
Białko (g)
4.36
26.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
34.95
209.72
Węglowodany przyswajalne (g)
29.62
177.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.33
32.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
52.57
315.40
Tłuszcze nasycone (g)
35.28
211.70
Tłuszcze nienasycone (g)
17.28
103.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.47
92.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
10.90
Cholesterol (mg)
75.67
454.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
230.00
1380.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
1.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.77
4.64
Tiamina (mg)
0.02
0.14
Ryboflawina (mg)
0.04
0.26
Niacyna (mg)
0.57
3.44
Beta karoten (µg (mcg))
69.33
416.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
10.33
62.00
Potas (mg)
386.00
2316.00
Wapń (mg)
49.33
296.00
Fosfor (mg)
181.33
1088.00
Magnez (mg)
118.00
708.00
Żelazo (mg)
4.22
25.32
Cynk (mg)
1.80
10.78
Miedź (mg)
0.84
5.04
Mangan (mg)
0.88
5.28
Szacunkowy indeks glikemiczny ganache z masłem 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ganache z masłem

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
400 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Koszt składników
25.00