Ganache z masłem
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (400 g)
Przepis na ganache z masłem krok po kroku
W rondlu umieść pokrojone w kostkę masło.
Dodaj połamaną w kostki czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.
Polewę należy wystudzić przed polaniem ciasta.
Więcej informacji na temat ganache z masłem
Ganache z masłem to bardzo dobrym pomysł na pyszną polewę dekoracyjną do tortu. Ganache to rodzaj gęstej polewy, którą w zależności od wykorzystania można przygotować w innych proporcjach w celu uzyskania innej konsystencji. Przepis na ganache z masłem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, masło.
Jak zrobić ganache z masłem? W rondlu umieść pokrojone w kostkę masło. Dodaj połamaną w kostki czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Polewę należy wystudzić przed polaniem ciasta.
Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłustej śmietany. Ubija się ją, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Maślanka jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i elektrolitów. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość witaminy D. Czekolada gorzka jest najlepszym rodzajem czekolady do słodkich wypieków. Czekolada nie zawiera dużej ilości cukru, dzięki wysokiej procentowej zawartości kakao. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Podsumowując ganache z czekolady do tortów to świetny przepis na polewę. Ganache można przygotować także do tynkowania tortu, należy wtedy zmienić proporcje i zrobić masę dużo gęściejszą. Prosty przepis wykonasz bez większych trudności. Domowe ganache jest łatwe i szybkie do zrobienia. Dekoracja w postaci polewy jest bardzo efektowna, pamiętaj jednak, aby do złożenia ciasta użyć rantu cukierniczego. Ciasto jest wtedy bardzo estetyczne i można przygotować tzw. naked cake, czyli tort bez masy na bokach. Ganache można przygotować także z białej czekolady i zabarwić ją barwnikiem spożywczym na dowolny kolor. Kolorowe polewy świetnie sprawdzą się na torty dla dzieci.
Alergeny w ganache z masłem
Lista alergenów dla ganache z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ganache z masłem
Ganache z masłem to kaloryczny dodatek do ciasta. Ganache z gorzkiej czekolady nie zawiera tak dużej ilości cukru, jak jego odpowiedniki z czekolady mlecznej lub białej. Ganache z czekolady gorzkiej mogą spożywać także diabetycy.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.