Ganache czekoladowy

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ganache czekoladowy polewa ciasto czekoladowe.
Ganache czekoladowy
Ganache czekoladowy to wspaniała propozycja na pyszną polewę do ciasta. Masa do tynkowania tortu może zostać zrobiona z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 2 min
Gotowanie 5 min
2466 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ganache czekoladowy krok po kroku

Czekoladę połam na kostki.

Umieść ją w garnku, dodaj śmietankę kremówkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

Wystudź polewę. Polewa nadaje się do dekoracji tortu od razu po wystudzeniu.

Jak oceniasz przepis na ganache czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat ganache czekoladowego

Ganache czekoladowy to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Wykonanie ganache jest szybkie i łatwe, wystarczy przestrzegać podanych proporcji. Przepis na ganache czekoladowy jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, śmietanka kremówka.

Jak zrobić ganache czekoladowy? Czekoladę połam na kostki. Umieść ją w garnku, dodaj śmietankę kremówkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudź polewę. Polewa nadaje się do dekoracji tortu od razu po wystudzeniu.

Czekolada gorzka jest najlepszym rodzajem czekolady do słodkich wypieków. Czekolada nie zawiera dużej ilości cukru, dzięki wysokiej procentowej zawartości kakao. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Czekolady mogą zawierać różne dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce, karmel czy nadzienia owocowe. Zdrowszym zamiennikiem mlecznej czekolady są czekolady deserowe i gorzkie. Im większa zawartość suchej masy kakaowej, tym mniejszy dodatek cukru do czekolady. Dodatek śmietany kremówki pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję polewie. Do niektórych rodzajów ganache zamiast śmietany dodaje się masło.

Podsumowując pyszny ganache to prosty przepis na efektowną dekorację ciasta. Ganache jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Polewę można udekorować owocami, kwiatami świeżymi lub jadalnymi kwiatami suszonymi. Ganache jest piękną bazą do dekoracji ciasta. Aby twój tort był równy, wykorzystaj do jego złożenia rant cukierniczy, który zakupić można z łatwością w sklepie internetowym. Rant gwarantuje przygotowanie równego ciasta oraz zapewnia podporę dla kremu, który musisz zostać schłodzony, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Smaczny ganache można wykonać z dowolnej czekolady, należy jednak zmienić proporcje czekolady i dodatku śmietanki. Polewa czekoladowa powinna być przygotowana z dobrej jakości czekolady.

Alergeny w ganache czekoladowym

Lista alergenów dla ganache czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ganache czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Ganache czekoladowy to kaloryczny dodatek do tortu. Ganache przygotowany na bazie gorzkiej czekolady ma dość niski indeks glikemiczny. W dużych ilościach nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
448.55
2467.00
Białko (g)
4.34
23.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
30.08
165.45
Węglowodany przyswajalne (g)
25.72
141.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.36
24.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
34.53
189.90
Tłuszcze nasycone (g)
27.59
151.74
Tłuszcze nienasycone (g)
6.94
38.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
5.47
30.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ganache czekoladowego 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ganache czekoladowego

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
21.00