Frużelina owocowa
- Maliny mrożone (500 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na frużelinę owocową krok po kroku
Maliny (400g) przekładamy do garnka. Zasypujemy je z cukrem oraz dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy je ma małym ogniu.
Jeśli owoce rozpadną się, dodajemy pozostałe maliny do garnka.
Następnie mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie (60 ml). Mieszankę dodajemy do naczynia z malinami.
Frużelinę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Jej konsystencja powinna być podobna do kisielu.
Przechowujemy ją w chłodnym miejscu, natomiast przed nałożeniem na deser powinniśmy ją ocieplić tak, aby jej konsystencja była bardziej lejąca się.
Więcej informacji na temat frużeliny owocowej
Pyszna frużelina owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta lub deseru na zimno. Dodatek do słodkości z malin i soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że babeczki znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić frużelinę owocową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku maliny (400 g) przekładamy do garnka. Zasypujemy je z cukrem oraz dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy je ma małym ogniu. Jeśli owoce rozpadną się, dodajemy pozostałe maliny do garnka. Następnie mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie (60 ml). Mieszankę dodajemy do naczynia z malinami. Frużelinę doprowadzamy do wrzenia, cały czas ją mieszając. Jej konsystencja powinna być podobna do kisielu.
Sprawdzony przepis na frużelinę owocową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowa frużelina do deserów odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Malinowa frużelina jest tak samo pyszna, jak wiśniowa. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowani pysznego dodatku.
Alergeny w frużelinie owocowej
Lista alergenów dla frużeliny owocowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę owocową
Wartości odżywcze frużeliny owocowej
Frużelina ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.