Falafele z piekarnika

Opublikowano: 03.01.2024 r., 14:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Falafele z piekarnika na talerzyku z warzywami.
Falafele z piekarnika
Falafele z piekarnika to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który przypadnie do gustu fanom kuchni roślinnej. Są smaczne, a przy tym naprawdę chrupiące.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
238 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (60 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Natka pietruszki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na falafele z piekarnika krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy i włóż do dużej miski.

Dodaj pokrojoną drobno cebulę, a także wszystkie przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zblenduj na gładką masę.

Do masy dodaj sodę i mąkę, wymieszaj masę dokładnie ręką.

Z masy uformuj małe kotleciki.

Wyłóż je na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na falafele z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat falafeli z piekarnika

Falafele z piekarnika to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który przypadnie do gustu fanom kuchni roślinnej. Są smaczne, a przy tym naprawdę chrupiące.

Przepis na falafele z piekarnika to doskonała opcja na obiad. Są pyszne, a przy tym dobre dla zdrowia. Te smaczne klopsiki pieczone możesz zjadać solo lub z dodatkami. W ciągu kilku minut możesz stworzyć naprawdę pyszny dodatek, który pasuje do wielu dań, a także może stanowić świetną bazę obiadu czy kolacji. Ten przepis na falafel jest niesamowicie łatwy i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych zdolności i wszystko można przygotować w mniej niż pół godziny. To idealny sposób na posiłek dla tych, którzy lubią kotlety, jednak szukają zdrowszej, roślinnej wersji. Te kotlety robi się z cieciorki z puszki, dzięki czemu całość robi się szybciej i jest mniej skomplikowane. Kotlety można też zrobić z suchych warzyw, jednak wtedy należy je namaczać przez całą noc, by były odpowiednie miękkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić falafele z piekarnika, by były dobre i chrupiące, to jesteś w dobrym miejscu. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec falafele i jaka temperatura pieczenia powinna być dla nich najlepsza. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają klopsy. Idealnie nadają się do zjedzenia z sosem, w bułce czy jako dodatek do sałatek. To idealny pomysł na przeniesienie odrobiny orientu wprost do swojej kuchni. Te kotlety z ciecierzycy zaskakują orientalnym smakiem i miłą fakturą. To wszystko zasługa doboru odpowiednich przypraw. Świetnie z ciecierzycą komponuje się natka pietruszki i kmin, które są bardzo charakterystyczne w kuchni bliskowschodniej. Ten falafel, choć domowy, smakuje znacznie lepiej niż te gotowe, dostępne w sklepach, czy nawet te z restauracji. Plusem jest również to, że można sobie samemu regulować ilość przypraw, dlatego są indywidualnie dostosowane do preferencji. To idealny i bardzo prosty przepis, który będzie wspaniałą opcją dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i poszukiwać nowych smaków.

Alergeny w falafelach z piekarnika

Lista alergenów dla falafeli z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze falafeli z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo białka i błonnika, będzie świetną alternatywą dla mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
159.97
238.35
Białko (g)
6.44
9.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
24.20
36.05
Węglowodany przyswajalne (g)
21.97
32.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
3.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
4.59
6.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
3.10
4.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
3.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina A (µg (mcg))
11.29
16.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.66
6.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.10
Niacyna (mg)
0.81
1.21
Foliany (µg (mcg))
53.92
80.33
Beta karoten (µg (mcg))
136.89
203.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód (mg)
216.83
323.08
Potas (mg)
136.04
202.70
Wapń (mg)
39.54
58.91
Fosfor (mg)
75.98
113.21
Magnez (mg)
24.04
35.82
Żelazo (mg)
1.48
2.21
Cynk (mg)
0.20
0.31
Miedź (mg)
0.20
0.29
Mangan (mg)
0.65
0.97
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny falafeli z piekarnika 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania falafeli z piekarnika

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
35.00