Zupa miso z tofu

Opublikowano: 04.11.2021 r., 21:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa miso z tofu w białej miseczce. Obok pałeczki oraz tofu i wodorosty wakame.
Zupa miso z tofu
Zupa miso z tofu to prosty przepis na szybką wege zupę na obiad. Jest pyszna i na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują zupy mięsne.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
70 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Wodorosty wakame 1 łyżeczka (10 g)
  • Pasta miso 1 łyżeczka (30 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (70 g)
  • Cebula dymka (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka, rondelek

Przepis na zupę miso z tofu krok po kroku

Zagotuj bulion w rondelku.

Tofu pokrój w kostkę.

Do bulionu dodaj tofu i wodorosty, podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu.

Odlej kilka łyżek bulionu do miseczki, dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj, aż pasta się rozpuści.

Przelej bulion z miseczki do rondelka i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę.

W tym czasie pokrój cebulę dymkę.

Rozlej zupę miso na talerze i udekoruj cebulą dymką.

Jak oceniasz przepis na zupę miso z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat zupy miso z tofu

Zupa miso z tofu to prosty przepis na szybką wege zupę na obiad. Jest pyszna i na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują zupy mięsne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę miso z tofu, to najważniejszym jej składnikiem jest pasta miso. Powstaje ona ze sfermentowanych nasion soi tworząc gęstą pastę. Do naszej zupy najlepsza będzie ta o barwie jasno-beżowej. Kuchnia azjatycka szczególnie upodobała sobie produkty z soi, które oprócz tego, że są smaczne są również bardzo zdrowe.

Tofu jest to produkt wywodzący się również z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni. Dzięki swojej strukturze tofu to dobra alternatywa dla jaj lub twarogu. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów.

Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze tofu wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.

Przepis na zupę miso z tofu jest bardzo prosty, więc jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie danie bez mięsa, to jesteś w odpowiednim miejscu.

Alergeny w zupie miso z tofu

Lista alergenów dla zupy miso z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze zupy miso z tofu

na 100g gotowej potrawy

Soja to roślina strączkowa, bardzo bogata w białko roślinne i wartości odżywcze. Powstające z niej tofu i pasta miso to bardzo dobry pomysł na wzbogacenie naszej diety w składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
23.57
70.71
Białko (g)
1.80
5.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.53
7.60
Węglowodany przyswajalne (g)
2.15
6.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.89
2.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
1.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
0.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.33
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
11.59
34.76
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
0.97
2.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Niacyna (mg)
0.20
0.59
Foliany (µg (mcg))
7.71
23.14
Beta karoten (µg (mcg))
112.98
338.95
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
427.57
1282.71
Potas (mg)
48.08
144.24
Wapń (mg)
48.65
145.95
Fosfor (mg)
23.17
69.52
Magnez (mg)
8.75
26.24
Żelazo (mg)
0.84
2.53
Cynk (mg)
0.25
0.76
Miedź (mg)
0.06
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy miso z tofu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy miso z tofu

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wodorosty wakame
10 g
1 łyżeczka
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 10 g
Pasta miso
30 g
1 łyżeczka
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 30 g
Tofu wzbogacane wapniem
70 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Cebula dymka
20 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
55.00