Przepis na zupę miso z tofu krok po kroku
- Bulion warzywny 500 ml
- Wodorosty wakame 10 g 1 łyżeczka
- Pasta miso 30 g 1 łyżeczka
- Tofu wzbogacane wapniem 70 g
- Cebula dymka 20 g
Zagotuj bulion w rondelku.
Tofu pokrój w kostkę.
Do bulionu dodaj tofu i wodorosty, podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu.
Odlej kilka łyżek bulionu do miseczki, dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj, aż pasta się rozpuści.
Przelej bulion z miseczki do rondelka i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
W tym czasie pokrój cebulę dymkę.
Rozlej zupę miso na talerze i udekoruj cebulą dymką.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Zupa miso z tofu - cechy przepisu
Więcej o zupie miso z tofu
Zupa miso z tofu to prosty przepis na szybką wege zupę na obiad. Jest pyszna i na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują zupy mięsne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę miso z tofu, to najważniejszym jej składnikiem jest pasta miso. Powstaje ona ze sfermentowanych nasion soi tworząc gęstą pastę. Do naszej zupy najlepsza będzie ta o barwie jasno-beżowej. Kuchnia azjatycka szczególnie upodobała sobie produkty z soi, które oprócz tego, że są smaczne są również bardzo zdrowe.
Tofu jest to produkt wywodzący się również z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni. Dzięki swojej strukturze tofu to dobra alternatywa dla jaj lub twarogu. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów.
Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze tofu wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.
Przepis na zupę miso z tofu jest bardzo prosty, więc jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie danie bez mięsa, to jesteś w odpowiednim miejscu.
Wartości odżywcze zupy miso z tofu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w zupie miso z tofu
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zupę miso z tofu
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę miso z tofu
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie miso z tofu
Lista alergenów dla zupy miso z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pasta miso
- Tofu wzbogacane wapniem