Wegańskie leczo

Opublikowano: 27.10.2021 r., 19:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
leczo w białej misce z bazylią
Wegańskie leczo
Zalegają Ci w kuchni warzywa, które użyłeś tylko do połowy i nie wiesz co z nimi zrobić? Postaw na wegańskie leczo na kolację lub obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
86 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (240 g)
  • Pieczarki 3 garści (180 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Pomidor 2 sztuki (120 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na wegańskie leczo krok po kroku

Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj pokrojone w słupki papryki, cukinię i przekrojone na pół pieczarki. Dopraw do smaku i duś pod przykryciem.

Następnie dodaj sparzone i obrane ze skóry pomidory.

Dodaj do warzyw na patelni i duś do momentu, aż się rozpadną.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Gotuj bez przykrycia tak aby zredukować nadmiar wody, niech leczo zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na wegańskie leczo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego leczo

Szybki pomysł na obiad wegański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wegańskie leczo. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką i z pieczarkami w roli głównej. Ty jednak możesz użyć swoje ulubione warzywa. Leczo to idealne danie, które pozwoli oczyścić Twoją kuchnię z warzyw, które są zużyte do polowy i nie wiesz co z nimi dalej zrobić. Wystarczy zebrać je wszystkie, pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym oczywiście w towarzystwie aromatycznych warzywa takich jak cebula i czosnek. Z całą pewnością sprawioną one, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste.

Postaw na świeże zioła i przyprawy, będzie to nieziemsko dobre warzywne danie gotowe. Ja postawiłam na wersję bez mięsa, mało tego jest to całkowicie wege wersja, czyli nie zawiera ona żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak chcesz przygotować danie w wersji tradycyjnej bez żadnych wykluczeni, możesz dodać kawałki mięsa, które najlepiej podsmażyć w pierwszej kolejności dopiero potem dodać warzywa i całość dusić do uzyskania miękkości. Jeśli chcesz aby Twoje wegańskie leczo było bardziej treściwe możesz dodać rozdrobnione tofu lub ciecierzycę odsączoną z zalewy. W ten sposób na pewno pokryjesz zapotrzebowanie na białko bez użycia produktów odzwierzęcych. Przepis na wegańskie leczo jest bardzo prosty i na pewno nie raz przyjdzie Ci z pomocą w trakcie zabieganego dnia, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy przygotować warzywa, a jest to niezwykle ekspresowa sprawa, jeśli farsz będzie nadal za rzadki po odparowaniu wody i dodaniu koncentratu pomidorowego śmiało możesz zaciągnąć sos mieszanką wody i maki, wtedy na pewno leczo będzie miało idealną konsystencję. Gdy warzywny farsz już będzie gotowy wystarczy, że ugotujesz ryż, kaszę lub makaron i podasz z leczo. Śmiało możesz podać je w wersji ekspresowej np. z pieczywem. Wybieraj pieczywo z pełnego przemiału może być ono żytnie lub razowe, jeszcze lepiej jak będzie na naturalnym zakwasie. Leczo to świetny pomysł na szybki, ciepły obiad lub kolację.

Jak zrobić wegańskie leczo? Przekonaj się sam jakie to proste.

Alergeny w wegańskim leczo

Lista alergenów dla wegańskiego leczo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie leczo

Wartości odżywcze wegańskiego leczo

na 100g gotowej potrawy

Możesz podawać danie z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
24.00
86.40
Białko (g)
1.50
5.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
4.99
17.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.51
12.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
0.28
1.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.41
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
46.04
165.73
Witamina B6 (mg)
0.18
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
52.14
187.71
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.43
1.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.12
0.44
Niacyna (mg)
1.15
4.12
Foliany (µg (mcg))
23.04
82.93
Beta karoten (µg (mcg))
489.00
1760.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
6.34
22.82
Potas (mg)
254.32
915.56
Wapń (mg)
13.19
47.50
Fosfor (mg)
40.64
146.31
Magnez (mg)
13.36
48.09
Żelazo (mg)
0.46
1.65
Cynk (mg)
0.30
1.08
Miedź (mg)
0.10
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego leczo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego leczo

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka zielona
240 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
22.00