Ciasto na pyzy

Opublikowano: 19.11.2021 r., 14:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wyrabianie ciasta na pyzy
Ciasto na pyzy
Sprawdzony przepis na pyszne ciasto na pyzy z części surowych i części ugotowanych ziemniaków. Dobre do nadziewania różnym farszem – wytrawnie lub na słodko.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 15 min
199 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 i 1/2 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na ciasto na pyzy krok po kroku

Obierz i umyj ziemniaki.

Kilogram ziemniaków zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Pół kilograma ziemniaków ugotuj.

Ziemniaki surowe wyciśnij, by pozbyć się wody.

Dodaj surowe ziemniaki do miski.

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia.

Dodaj ugotowane ziemniaki do surowych razem z mąką ziemniaczaną.

Wsyp także łyżeczkę soli.

Wymieszaj masę rękami. Powinna powstać zwarta, jednolita masa.

Ciasto jest gotowe do nadziewania i/lub gotowania.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pyzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta na pyzy

Sprawdzony przepis na pyszne ciasto na pyzy z części surowych i części ugotowanych ziemniaków. Dobre do nadziewania różnym farszem – wytrawnie lub na słodko. Ciasto na pyzy ziemniaczane można zrobić na kilka sposobów. Przepis na ciasto na pyzy to zaledwie dwa składniki. Jest prosty oraz tani. Stanowi podstawę do różnych wariacji na temat pyz ziemniaczanych. Poznaj ten najlepszy, sprawdzony przepis i zobacz jak zrobić ciasto na pyzy. Jedz je z tym, z czym lubisz. Najlepsze są, gdy są jeszcze gorące.

Najlepsze ciasto na pyzy wykonuje się z tylko z dwóch lub trzech składników: ziemniaków, mąki i opcjonalnie jajka. Są różne sposoby na zrobienie ciasta na pyzy ziemniaczane. Chodzi głównie o to, jakie ziemniaki dodajesz – ugotowane, surowe czy może mix. Ponadto zależy też od jajek. Można je dodać, ale z reguły nie są konieczne. Jak zrobić ciasto na pyzy ziemniaczane? Nie jest to trudne zadanie. Ważne jest, by mieć maszynkę do mielenia. Nie trzeba używać stolnicy i wałka. W przepisie na ciasto na pyzy użyto większej części ziemniaków surowych oraz mniejszą część ziemniaków ugotowanych. Obierz ziemniaki, umyj je i jeden kilogram zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Można je zmielić też blenderem. Pozostałe pół kilograma ugotuj. Z surowych ziemniaków trzeba odcisnąć wodę. Wszystkie składniki od razu umieszczaj w dużej misce, w której będziesz w stanie wyrobić ciasto. Surowe ziemniaki dodaj do miski, gdy większość soków będzie usunięta. Jak mniejsza część ziemniaków będzie ugotowana i miękka zmiel ją w maszynce do mielenia i dodaj do ziemniaków surowych. Wsyp też mąkę ziemniaczaną. Ciasto na pyzy ziemniaczane w wersji wytrawnej powinno być przyprawione solą, na słodko – cukrem. Nie trzeba też dodawać przypraw w ogóle jeśli tak wolisz. Pozostało tylko ciasto połączyć. Dobrze jest robić to rękami. Ciasto na pyzy ziemniaczane powinno być zwarte i w miarę jednolite. Jak zrobisz ciasto na pyzy wykorzystaj je w dowolny sposób. Ugotuj zwykłe pyzy bez nadziewania lub nadziewaj je farszem. Gotuj około 5-7 minut po wypłynięciu na powierzchnię, jeżeli robisz farsz mięsny. W przypadku farszu słodkiego wystarczą 2-3 minuty po wypłynięciu pyz.

Przepis na ciasto na pyzy możesz serwować na dwa sposoby: na słono i na słodko. Pyzy na słono mogą zawierać farsz z mięsa (surowego lub ugotowanego, na przykład po gotowaniu rosołu) i różnych dodatków (warzyw, grzybów). Wersja na słodko to najczęściej nadzienie owocowe.

Tym pysznym, sprawdzonym przepisem możesz zrobić dobre danie. Można je podawać ze śmietaną albo z okrasą. Pyzy w każdej odsłonie są pyszne.

Alergeny w cieście na pyzy

Lista alergenów dla ciasta na pyzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciasto na pyzy

Wartości odżywcze ciasta na pyzy

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się w głównej mierze z węglowodanów. Ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
79.77
199.43
Białko (g)
2.10
5.25
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
18.15
45.37
Węglowodany przyswajalne (g)
16.01
40.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.54
48.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
1.08
2.71
Foliany (µg (mcg))
15.10
37.75
Beta karoten (µg (mcg))
0.99
2.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
6.49
16.21
Potas (mg)
430.69
1076.73
Wapń (mg)
12.52
31.31
Fosfor (mg)
58.10
145.25
Magnez (mg)
23.42
58.54
Żelazo (mg)
0.82
2.04
Cynk (mg)
0.30
0.76
Miedź (mg)
0.11
0.28
Mangan (mg)
0.15
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pyzy 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pyzy

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 i 1/2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
11.00