Andrut z mlekiem w proszku
- Wafle tortowe (300 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Cukier (250 g)
- Mleko w proszku (400 g)
Przepis na andrut z mlekiem w proszku krok po kroku
W garnku umieść masło, wlej 200 ml wody, dodaj kakao i cukier, zagotuj.
Wystudź masę, dodaj mleko w proszku i zmiksuj.
Przełóż andruty masą i ułóż na wierzchu deskę do krojenia, aby obciążyć wafle.
Pozostaw na 12 godzin w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat andruta z mlekiem w proszku
Andrut z mlekiem w proszku to świetny pomysł na domowe wafle z kremem. Wafle należy przygotować dzień przed podaniem, aby zdążyły zmięknąć. Przepis na andruty z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia andrutów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, mleko w proszku, cukier, kakao, masło.
Jak zrobić andruty z mlekiem w proszku? W garnku umieść masło, wlej wodę, dodaj kakao i cukier, zagotuj. Wystudź masę, dodaj mleko w proszku i zmiksuj. Przełóż andruty masą i ułóż na wierzchu deskę do krojenia, aby obciążyć wafle. Pozostaw na 12 godzin w chłodnym miejscu.
Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku. Mleko w proszku jest produktem skoncentrowanym, więc zawiera więcej kalorii niż tradycyjne mleko. Mleko można zabrać w podróż, gdy nie mamy możliwości przechowywania produktów w lodówce. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest używane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując sprawdzony przepis na andruty to bardzo dobra propozycja na deser dla dzieci. Wafle są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Wafle są dobre do spożycia dopiero po kilkunastu godzinach. Wafle można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Łatwy przepis można przygotować także jako deser na święta. Andruty można przygotować bez dodatku kakao w wersji białej. Można dodać do nich kajmak lub dżem.
Alergeny w andrucie z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla andruta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze andruta z mlekiem w proszku
Andrut z mlekiem w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Andrutów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię. Deser zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.