Andrut z mlekiem w proszku

Opublikowano: 09.03.2022 r., 10:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Andruty mleczne na desce drewnianej
Andrut z mlekiem w proszku
Andrut z mlekiem w proszku to wspaniała propozycja na pyszny deser, który pamiętamy jako przysmak z dzieciństwa. Andruty można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 5 min
662 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe (300 g)
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Cukier (250 g)
  • Mleko w proszku (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na andrut z mlekiem w proszku krok po kroku

W garnku umieść masło, wlej 200 ml wody, dodaj kakao i cukier, zagotuj.

Wystudź masę, dodaj mleko w proszku i zmiksuj.

Przełóż andruty masą i ułóż na wierzchu deskę do krojenia, aby obciążyć wafle.

Pozostaw na 12 godzin w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na andrut z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat andruta z mlekiem w proszku

Andrut z mlekiem w proszku to świetny pomysł na domowe wafle z kremem. Wafle należy przygotować dzień przed podaniem, aby zdążyły zmięknąć. Przepis na andruty z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia andrutów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, mleko w proszku, cukier, kakao, masło.

Jak zrobić andruty z mlekiem w proszku? W garnku umieść masło, wlej wodę, dodaj kakao i cukier, zagotuj. Wystudź masę, dodaj mleko w proszku i zmiksuj. Przełóż andruty masą i ułóż na wierzchu deskę do krojenia, aby obciążyć wafle. Pozostaw na 12 godzin w chłodnym miejscu.

Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku. Mleko w proszku jest produktem skoncentrowanym, więc zawiera więcej kalorii niż tradycyjne mleko. Mleko można zabrać w podróż, gdy nie mamy możliwości przechowywania produktów w lodówce. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest używane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując sprawdzony przepis na andruty to bardzo dobra propozycja na deser dla dzieci. Wafle są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Wafle są dobre do spożycia dopiero po kilkunastu godzinach. Wafle można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Łatwy przepis można przygotować także jako deser na święta. Andruty można przygotować bez dodatku kakao w wersji białej. Można dodać do nich kajmak lub dżem.

Alergeny w andrucie z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla andruta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze andruta z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Andrut z mlekiem w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Andrutów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię. Deser zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
473.07
662.30
Białko (g)
13.08
18.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
51.68
72.35
Węglowodany przyswajalne (g)
32.74
45.84
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
3.87
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
24.60
34.45
Tłuszcze nasycone (g)
16.05
22.47
Tłuszcze nienasycone (g)
8.56
11.98
Cholesterol (mg)
60.99
85.39
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
131.00
183.40
Potas (mg)
556.55
779.17
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
378.96
530.54
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
0.85
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny andruta z mlekiem w proszku 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania andruta z mlekiem w proszku

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
300 g
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 300 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Koszt składników
35.90