Makaron orkiszowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie orkiszowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron orkiszowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronu orkiszowego - tabela

Energia i białka

makaron orkiszowy
na 100 g
Białko 12.50 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w makaronie orkiszowym

makaron orkiszowy
na 100 g
Węglowodany 73.21 g
Węglowodany przyswajalne 69.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.60 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron orkiszowy
na 100 g
Tłuszcz 1.79 g
Tłuszcze nasycone 0.00 g
Tłuszcze nienasycone 1.79 g
Tłuszcze jednonasycone b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron orkiszowy

makaron orkiszowy
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d
Witamina B12 b/d
Witamina C 0.00 mg
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina b/d
Ryboflawina b/d
Niacyna b/d
Foliany b/d
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na makaron orkiszowy

makaron orkiszowy
na 100 g
Sód b/d
Potas b/d
Wapń 0.00 mg
Fosfor b/d
Magnez b/d
Żelazo 2.57 mg
Cynk b/d
Miedź b/d
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1609960/nutrients

Alergie w makaronie orkiszowym

  • makaron orkiszowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z makaronem orkiszowym

Przepisy z makaronem orkiszowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto