Kasza orkiszowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kaszy orkiszowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Kasza orkiszowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze kaszy orkiszowej - tabela

Energia i białka

kasza orkiszowaKasza orkiszowa gotowana
na 100 gna 100 g
Białko14.60 g5.50 g
Fenyloalanina0.74 mgb/d

Węglowodany w kaszy orkiszowej

kasza orkiszowaKasza orkiszowa gotowana
na 100 gna 100 g
Węglowodany70.20 g26.40 g
Węglowodany przyswajalne59.50 g22.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)10.70 g3.90 g
Sacharoza (cukier)0.59 gb/d
Glukoza0.84 gb/d
Fruktoza0.24 gb/d
Skrobia53.90 g19.60 g
Laktoza0.00 gb/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

kasza orkiszowaKasza orkiszowa gotowana
na 100 gna 100 g
Tłuszcz2.43 g0.85 g
Tłuszcze nasycone0.72 g0.85 g
Tłuszcze nienasycone1.71 gb/d
Tłuszcze jednonasycone0.45 gb/d
Tłuszcze wielonasycone1.26 gb/d
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na kaszę orkiszową

kasza orkiszowaKasza orkiszowa gotowana
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.23 mg0.08 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina Db/db/d
Witamina E0.79 mg0.26 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.36 mg0.10 mg
Ryboflawina0.11 mg0.03 mg
Niacyna6.84 mg2.57 mg
Foliany45.00 µg (mcg)13.00 µg (mcg)
Beta karoten5.00 µg (mcg)b/d

Składniki mineralne w przepisie na kaszę orkiszową

kasza orkiszowaKasza orkiszowa gotowana
na 100 gna 100 g
Sód8.00 mg5.00 mg
Potas388.00 mg143.00 mg
Wapń27.00 mg10.00 mg
Fosfor401.00 mg150.00 mg
Magnez136.00 mg49.00 mg
Żelazo4.44 mg1.67 mg
Cynk3.28 mg1.25 mg
Miedź0.51 mg0.22 mg
Mangan2.98 mg1.09 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169745/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169746/nutrients

Alergie w kaszy orkiszowej

  • kasza orkiszowa - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Kasza orkiszowa gotowana - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z kaszą orkiszową

Przepisy z kaszą orkiszową

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto