Sok pomidorowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w soku pomidorowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Sok pomidorowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
sok pomidorowy 38 1
sok pomidorowy o obniżonej zawartości sodu 38 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego soku pomidorowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak sok pomidorowy indeks glikemiczny wynosi 38, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak sok pomidorowy o obniżonej zawartości sodu indeks glikemiczny wynosi 38, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z sokiem pomidorowym
Pomidor, Suszone pomidory, Pomidorki koktajlowe, Koncentrat pomidorowy, Przecier pomidorowy, Sok z marchwi, Sok z pomarańczy, Sok z granatu, Sok jabłkowy, Sok grejpfrutowy, Coca cola zero

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla soku pomidorowego

Sok pomidorowy Sok pomidorowy o obniżonej zawartości sodu
Kategoria produktu Napoje Napoje
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 38
(niski)
38
(niski)

Przepisy z sokiem pomidorowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto