Przepis na zupa pomidorowa z soku pomidorowego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut.

Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.

Zupa pomidorowa z soku pomidorowego podana w bulionówce.
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego
Koszt przygotowania dania
25.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Zupa pomidorowa z soku pomidorowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z soku pomidorowego

Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa jest szybka do przygotowania. Przepis na zupę pomidorową z soku pomidorowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sok pomidorowy, cebula, bulion drobiowy, ryż biały, sól, pieprz, olej rzepakowy, śmietana kwaśna 12%

Jak zrobić zupę pomidorową z soku pomidorowego? Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut. Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.

Ryż biały dodany do zupy jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Ryż jest zbożem bezglutenowym i może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż biały jest oczyszczonym zbożem, które pozbawione jest błonnika pokarmowego oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ryż jest syty i niskokaloryczny, dlatego jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie redukcyjnej. Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej, jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i ma silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem. Pomidory dostępne są w sprzedaży cały rok, jednak najsmaczniejsze są latem prosto z krzaczka.

Podsumowując dobra zupa pomidorowa jest smaczna i świetnie sprawdzi się na pierwsze danie obiadowe. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę pomidorową możesz przygotować z soku warzywnego z dodatkiem pomidorów. Możesz ją przygotować także z makaronem lub podawać czystą bez dodatków.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z soku pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
104.67 kcal
314.00 kcal
Białko
1.84 g
5.50 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z soku pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
16.38 g
49.15 g
Węglowodany przyswajalne
15.87 g
47.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.74 g
11.23 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
1.19 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
9.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.21 g
6.63 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
2.76 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
0.33 mg
1.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa pomidorowa z soku pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.20 µg (mcg)
45.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa pomidorowa z soku pomidorowego

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
189.70 mg
569.10 mg
Potas
143.47 mg
430.40 mg
Wapń
9.73 mg
29.20 mg
Fosfor
29.70 mg
89.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.82 mg
32.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.27 mg
0.81 mg
Cynk
0.29 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z soku pomidorowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z soku pomidorowego

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z soku pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy pomidorowej z soku pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomidorowy
1500 ml
6 szklanek
1.80
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 5
9.00
Za 1500 ml
Ryż biały
500 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na zupa pomidorowa z soku pomidorowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób