Płatki ryżowe - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w płatkach ryżowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Płatki ryżowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
płatki ryżowe 82 70
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego płatków ryżowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak płatki ryżowe indeks glikemiczny wynosi 82, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z płatkami ryżowymi
Płatki owsiane, Makaron ryżowy, Mąka ryżowa, Komosa ryżowa, Płatki kukurydziane, Wafle ryżowe, Płatki jęczmienne, Płatki gryczane, Płatki jaglane, Płatki orkiszowe, Papier ryżowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla płatków ryżowych

Płatki ryżowe
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 82
(wysoki)

Przepisy z płatkami ryżowymi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto