Płatki jęczmienne - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w płatkach jęczmiennych oraz jakie alergie mogą powodować.
Płatki jęczmienne - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
płatki jęczmienne 69 45
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego płatków jęczmiennych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak płatki jęczmienne indeks glikemiczny wynosi 69, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z płatkami jęczmiennymi
Płatki owsiane, Kasza jęczmienna, Płatki kukurydziane, Płatki ryżowe, Płatki gryczane, Płatki jaglane, Płatki orkiszowe

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla płatków jęczmiennych

płatki jęczmienne
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 69
(średni)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto