Płatki orkiszowe - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w płatkach orkiszowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Płatki orkiszowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
płatki orkiszowe 45 36
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego płatków orkiszowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak płatki orkiszowe indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z płatkami orkiszowymi
Płatki owsiane, Mąka orkiszowa, Chleb orkiszowy, Makaron orkiszowy, Płatki kukurydziane, Kasza orkiszowa, Płatki jęczmienne, Płatki ryżowe, Płatki gryczane, Płatki jaglane

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla płatków orkiszowych

płatki orkiszowe
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 45
(niski)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto