Figi - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w figach oraz jakie alergie mogą powodować.
Figi - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
figi świeże 35 6
figi suszone 54 29
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego fig

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak figi świeże indeks glikemiczny wynosi 35, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak figi suszone indeks glikemiczny wynosi 54, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z figami
Gruszka, Mandarynki, Winogrona, Śliwki, Daktyle, Morele, Kiwi, Figi suszone

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla fig

Figi świeże figi suszone
Kategoria produktu Owoce Owoce
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 35
(niski)
54
(niski)

Przepisy z figami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto