Klasyki kuchni greckiej do przygotowania w domu - 6 ciekawych przepisów

Grecka dieta śródziemnomorska w domu
Kuchnia grecka słynie z pysznych sałatek, mięs i sosów. Przekonaj się, że wszystkie te przepisy możesz wykonać w zaciszu swojego domu, fot. Pixelbliss
ikona podziel się
Opublikowano: 23.02.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Klasyki kuchni greckiej to połączenie świeżych ziół, aromatycznych mięs i warzyw. Te dania słynne są na całym świecie. Nic dziwnego – przecież są przepyszne i zdrowe. Dania kuchni greckiej wpisują się w najzdrowszą na świecie dietę śródziemnomorską, więc nie ma wątpliwości co do ich pozytywnego oddziaływania na zdrowie. Przekonaj się, że wszystkie te dania z łatwością przyrządzisz w swoim domu!

Tzatziki

Na pierwszym miejscu oczywiście aromatyczny sos tzatziki! Połączenie świeżego ogórka, czosnku, ziół, jogurtu i oliwy to samo zdrowie! Idealnie pasuje do … w sumie wszystkiego. Choć jego największą popularność można zauważyć szczególnie w sezonie grillowym. Dodatkowo dorzucam wam filmik, jak nie wymawiać tego słowa… Nie chcielibyście chyba, aby jacyś Grecy, tak na was krzyczeli. ;)

@tavernakyclades In case you needed a laugh today @Sooshi Mango #greek #greekjokes #fyp #greektok #greekcomedy #funny #tzatziki #oops #lol #greekfood #greekrestaurant #comedy #funnyvideos #viralvideos original sound - Taverna Kyclades

Musaka

Kolejne sztandarowe danie kuchni greckiej, czyli musaka. Pyszna mięsno-warzywna zapiekanka, w której pierwszej skrzypce odgrywa bakłażan, cukinia i przecier pomidorowy. Taka przekładana warstwowo zapiekanka jest niezwykle smaczna i sycąca!

Musaka

Wypróbuj sprawdzony przepis na grecką musakę. Pyszna zapiekanka pochodząca z kuchni greckiej z pysznym bakłażanem, cukiniami i sosem mięsno-pomidorowym zachwyci swoim smakiem każdego.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
548 g
Musaka w czerwonym naczyniu

Lista składników do przygotowania musaka

  • Bakłażan 480 g (2 sztuki)
  • Cukinia 1200 g (3 sztuki)
  • Oliwa z oliwek 70 ml (6 łyżek)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 1000 g (2 opakowania)
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g (1 opakowanie)
  • Wino czerwone wytrawne 100 g (0,4 szklanki)
  • Mleko 1,5% 600 ml (2.4 szklanki)
  • Masło 120 g (0.6 opakowania)
  • Mąka pszenna typ 500 100 g (0.8 szklanki)
  • Ser Feta 200 g (1 opakowanie)
  • Żółtko jajka 2 szt.

Przygotowanie musaka krok po kroku

Rozgrzej patelnię grillową.

Bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i zgrilluj z obu stron.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.

Dodaj drobno posiekane cebule i zeszklij.

Do cebuli dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż rozdrabniając łyżką drewnianą.

Dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone, szczyptę cynamonu, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz żółtka.

Gotuj sos około 20 minut na małym ogniu.

W drugim rondelku rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę.

Mąkę podsmaż aż będzie złota i dolej mleko (koniecznie w temperaturze pokojowej, może być lekko podgrzane). Energicznie mieszaj rózgą aż będzie gładki i gęsty.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wszystkie plastry bakłażana, a na nich cukinii. Wylej sos pomidorowy, a na sos wylej beszamel. Pokrusz ser feta na wierzch.

Musakę piecz 45 mint w temperaturze 180 stopni.

Sałatka grecka

Co najbardziej kojarzy się z kuchnią grecką? Oczywiście grecka sałatka! Czyli połączenie świeżych warzyw takich jak ogórek pomidor, cebula i sałata z dodatkiem oliwek i sera feta. Taka sałatka świetnie smakuje i jest pełna zdrowia m.in. przez dodatek oliwy z oliwek i aromatycznych przypraw, jak i samych składników.

Souvlaki

W kuchni greckiej króluje również grillowanie i w taki właśnie sposób powstają przepyszne souvlaki, czyli szaszłyki z mięsa drobiowego. Na szczęście nie musisz czekać do maja, by je przygotować – na patelni grillowej również wychodzą idealnie. Wystarczy dobrze doprawić mięso, nabić na patyczek i ugrillować, a w ciągu kilku minut uzyskasz przepyszny obiad.

Loukoumades

Skoro obiad za nami to teraz pora na pyszne desery! Na pierwszy ogień loukoumades, czyli grecka odpowiedź na polskie pączuszki. Z ciasta drożdżowego należy przygotować małe kuleczki, które następnie się smaży na głębokim tłuszczu. Gdy są gotowe, polewa się całość płynnym miodem. No czy może być jakiś smaczniejszy deser?

Fanouropita

Kolejny deser, czyli fanouropita to przepyszne ciasto przygotowywane na cześć św. Fanouriosa. W tym cieście królują aromaty pomarańczy, cynamonu i goździków. No takie połączenie nie może nie smakować!

Na podstawie samych tych pysznych przepisów możesz zorganizować grecką ucztę, oczywiście w rytmie Zorby!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto