Kuchnia staropolska - poznaj 6 pomysłów na pyszny obiad

Tradycyjny bigos z pieczywem
Bigos jako danie kuchni staropolskiej, fot. Magdalena Bujak
ikona podziel się
Opublikowano: 26.03.2024 r., 15:22 | Autor: Magda Panek
Kuchnia staropolska obecnie odsuwana jest na boczny tor. Chętniej sięgamy po dania szybkie w przygotowaniu lub te bardziej orientalne. Kuchnia staropolska najczęściej kojarzona jest z tłuszczem oraz potrawami mącznymi. Nic bardziej mylnego, w kuchni tej najczęściej korzystano nie z wieprzowiny, a z ryb, dziczyzny oraz grzybów. Kuchnia staropolska opiera się o dary natury, które obecnie nie tak często goszczą na naszych stołach.

Kapustka z mięskiem

Soczyste mięso połączone z kapustą kiszoną? To pyszna golonka na kapuście. Koniecznie przygotuj ją na obiad i zaskocz swoich gości daniem staropolskim. Potrawa ta jest niezwykle aromatyczna i często serwowana jest w polskich restauracjach.

Pyszne danie z kapusty kiszonej

Pod nazwą tą ukrywa się bigos, ale nie byle jaki, bo po staropolsku. To niezwykle połączenie kapusty białej i kiszonej, kiełbasy, boczku oraz grzybów przypadnie do gustu wielu osobom. Koniecznie podaj go z dodatkiem domowego pieczywa lub z ugotowanymi ziemniakami.

Danie z dziczyzną

Lubisz dania w sosie? Koniecznie wypróbuj staropolskiego gulaszu z dzika. Dziczyzna jest niezwykle smacznym mięsem, z którego niestety korzystamy coraz rzadziej. Gulasz, poza mięsem, składa się z aromatycznym warzyw, które sprawiają, że danie jest nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze.

Biała polewka

Pyszna zupa na bazie śmietany i maślanki to właśnie ona - polewka staropolska. Do zrobienia przepisu wykorzystasz ogólnodostępne produkty. Możesz podać ją z dodatkiem pieczywa, aby była bardziej sycąca.

Żurek, ogórek, kiełbasa i sznurek

Tradycyjna zupa, najczęściej przygotowywana w okresie świąt wielkanocnych - wiesz, o jakie danie chodzi? Oczywiście o żur. Pyszną zupę zrobisz z dodatkiem kiełbasy białej, boczku oraz suszonych grzybów. Co powiesz na takie danie kuchni staropolskiej?

Tego dania nie zalejesz

Zupa zbliżona do żurku, jednak trochę inna. Obecnie zalewajka nie jest tak popularna, jak kiedyś, dlatego koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni. Być może na stałe zagości w twoim jadłospisie, gdyż jest bardzo pyszna i wartościowa.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto