Klasyki kuchni śródziemnomorskiej – czy znasz je wszystkie?

Zdrowe, bogate w świeże warzywa i ważne dla zdrowia tłuszcze dania kuchni śródziemnomorskiej
Klasyki kuchni śródziemnomorskiej są na wyciągniecie ręki, fot. anaumenko
ikona podziel się
Opublikowano: 09.04.2024 r., 15:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Kuchnia śródziemnomorska doceniana jest za bogactwo smaku i świeżych produktów. Co za tym idzie, uważana jest za jedną z dwóch najzdrowszych diet na świecie. Koniecznie włącz te przepisy do swojej codziennej diety, by wzbogacić swoje żywienie o smaczne i wartościowe produkty.

Sałatka grecka

Pierwszy klasyk nad klasykami, można by rzec, czyli dobrze znana sałatka grecka. Jej popularność jest na tyle duża, że nawet w małej budce z kebabem możecie zamówić tę sałatkę. I super! Zrobiona jest przecież ze świeżych warzyw, bardzo zdrowej oliwy z oliwek z dodatkiem wyjątkowego w smaku sera feta. Takie połączenie to samo zdrowie!

Paella

Kuchnia hiszpańska również ma swoje zaszczytne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Najbardziej rozpoznawalnym daniem tego regionu jest oczywiście przepyszna paella, czyli jedno garnkowe (czy też „patelniowe”) danie. Tutaj króluje aromatyczny ryż i dodatki w postaci owoców morza, często również mięsa i ryb.

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej, jego podstawą jest ryż gotowany na bulionie z dodatkiem białego wina. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
260 g
Paella z owocami morza podana w ciemnym garnuszku. Obok niego znajdują się podłużne papryczki.

Lista składników do przygotowania paelli z owocami morza

  • Krewetki 150 g
  • małże 250 g
  • ośmiornica surowa 100 g
  • Cebula 200 g (2 duże sztuki)
  • Pomidor 150 g (1 duża sztuka)
  • Groszek zielony mrożony 150 g
  • papryka żółta 150 g (1 średnia sztuka)
  • Ryż do risotto 250 g
  • Masło klarowane 70 g
  • bulion warzywny 1000 ml (4 szklanki)
  • Wino białe wytrawne 200 ml

Przygotowanie paelli z owocami morza krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle.

Paprykę umyj i wyjmij z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Pomidor pokrój w dużą kostkę, groszek natomiast wyjmij z zamrażarki na chwilę przed gotowaniem. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż 4-5 minut, dodaj ryż i smaż 2 minuty, aż stanie się przeźroczysty.

Wlej na patelnie bulion i wino oraz sos sojowy, dodaj szafran, ostrą paprykę oraz sól, wymieszaj, zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość lekko się gotowała, przykryj pokrywka i gotuj 10 minut, nie mieszaj.

Po 10 minutach umieść na ryżu krewetki w pancerzach, oczyszczone małże oraz pokrojoną w mniejsze kawałki ośmiornicę.

Nie mieszaj, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut danie, posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie przed podaniem.

Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.

Souvlaki

Choć w kuchni śródziemnomorskiej królują głównie ryby, to swoje miejsce znajdzie również mięso, szczególnie to drobiowe. Takie souvlaki, czyli szaszłyki z mięsa drobiowego, idealnie odnajdują się na naszych grillach i jest to świetne rozwiązanie dla osób, które muszą uważać na ilość tłuszczu w diecie.

Tzatziki

O tak, tego sosu absolutnie nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. Mowa oczywiście o przepysznych tzatzikach, które są idealnym podsumowaniem całej diety śródziemnomorskiej. Mamy tu przecież pyszny, naturalny jogurt, świeżego ogórka, czosnek – który dodaje całego smaku oraz oliwę, która jest zwieńczeniem całego sosu.

Lasagne

Myśląc o kuchni śródziemnomorskiej, w pierwszej kolejności widzisz przed oczami makaron? Bardzo słusznie! W różnych kształtach i kolorach stanowi nieodzowną część kuchni włoskiej. Dlatego koniecznie trzeba wspomnieć o przepysznym daniu, czyli lasagne. W naszej propozycji z dodatkiem szpinaku i mięsa z kurczaka będzie niezwykle smaczna, sycąca i nieco mniej kaloryczna niż tradycyjny odpowiednik.

 

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej kuchni, w nowoczesnym wydaniu.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
470 g
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem podana w naczyniu żaroodpornym.

Lista składników do przygotowania lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

  • makaron do lasagne 400 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Szpinak mrożony 450 g
  • pomidory w puszce 400 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 25 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Ser parmezan 150 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml

Przygotowanie lasagne ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Mięso umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę.

Dopraw solą i pieprzem.

Pół cebuli drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż cebulkę i czosnek, pod koniec dodaj kurczaka i smażyć aż do przyrumienienia.

Następnie dodaj do mięsa szpinak i duś całość pod przykryciem ok. 15 min.

Pozostałą połówkę cebuli pokrój i podsmaż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, papryką ostrą oraz oregano. Gotuj przez co najmniej 10 min.

W międzyczasie przygotuj naczynie z gorącą wodą i namocz makaron, aż zmięknie.

Gdy makaron będzie miękki, przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je pozostałą oliwą.

Układaj składniki warstwowo: na spód wyłóż część makaronu, następnie pokryj go sosem z pomidorami, na to dodaj sos ze szpinakiem i kurczakiem, zakończ układanie makaronem, powtórz czynność do wykończenia składników.

Wierzch lasagne posyp tartym parmezanem.

Tak przygotowaną lasagne piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 min.

Sałatka Cezar

Ostatnia propozycja nie pochodzi stricte znad basenu Morza Śródziemnego, ale jej elementy idealnie wpisują się w klasyczną kuchnię śródziemnomorską. Mowa oczywiście o sałatce Cezar, która łączy w sobie takie elementy jak sałata rzymska, pomidory, parmezan, oliwę oraz chrupiące grzanki.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto