Sałatka grecka z sałatą lodową

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka grecka z sałatą lodową podane jest w białym, głębokim talerzu. W oddali leży pieczywo oraz widelec.
Sałatka grecka z sałatą lodową
Sałatka grecka z sałatą lodową to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako posiłek zabierany do pracy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
259 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Sałata lodowa (200 g)
  • Pomidor 2 małe sztuki (300 g)
  • Ogórek 2 małe sztuki (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Ser Feta (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano
Sprzęt kuchenny
miska, ręcznik papierowy

Przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową krok po kroku

W kubeczku wymieszaj oliwę z przyprawami.

sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż je do salaterki.

Pomidory umyj i pokrój w kostkę.

Ogórki obierz i pokrój w półplasterki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Warzywa dodaj do salaterki z sałatą.

Do salaterki z warzywami dodaj czarne oliwki i delikatnie wymieszaj sałatkę.

Warzywa posyp serem feta pokrojonym w drobną kostkę i polej oliwą z przyprawami.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki greckiej z sałatą lodową

Sałata grecka z sałatą lodową i serem feta to szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, dzięki temu każdy powinien sobie z nią poradzić, niezależnie od tego jakie zdolności kulinarne posiada. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek na różnego rodzaju uroczystościach czy spotkaniach. Potrawa wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie wegetariańskiej i redukcyjnej. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących produktów spożywczych: oliwy z oliwek, sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli, oliwek czarnych, ser fety, soli oraz oregano.

Przepis na sałatkę grecką z sałatą lodową jest bardzo prosty. Wystarczy że oliwę z oliwy wymieszamy w kubeczku razem z przyprawami i odstawiamy. Sałatę lodową umyjemy i osuszamy ręcznikiem, po czym pokroimy ją w mniejsze kawałki i wrzucimy do miski. Następnie umyjemy pomidory i pokroimy je w kostkę, tak samo postępujemy z ogórkami (tylko ogórki trzeba obrać). Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Warzywa wszystkie dodajemy do miski i mieszamy ze sobą . Do warzyw dodajemy czarne oliwki i delikatnie mieszamy składniki, na sam koniec posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę .

W naszym przepisie znajdują się pomidory które często są używane w kuchni i zawierają dużą witamin. Znajdziemy w nich witaminę C, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Witaminy te poprawiają odporność organizmu, regulują poziom cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie wzroku. Kolejnym bardzo zdrowym składnikiem są oliwki czarne, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych oraz zawierają spore ilości witamin takich jak witamina A, C i E. Dzięki tym witaminom spożywanie oliwek może poprawiać naszą odporność oraz opóźniać procesy starzenia się organizmu.

Podsumowując sałata grecka z sałatą lodową jest bardzo prosta, a zarazem bardzo zdrowa. Sałatka ta zawiera w sobie dużo warzyw, które mają dużą zawartość witamin potrzebnych dla utrzymania prawidłowych funkcji naszego organizmu. Dzięki swojej delikatności świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej czy ze znajomymi. Równie dobrym pomysłem będzie zabranie sałatki ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie bądź przekąskę.

Alergeny w sałatce greckiej z sałatą lodową

Lista alergenów dla sałatki greckiej z sałatą lodową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki greckiej z sałatą lodową

na 100g gotowej potrawy

Sałatka grecka z sałatą lodową to doskonała propozycja na smaczny posiłek do pracy czy szybką przekąskę. Jest to doskonały sposób na włączenie do diety surowych warzyw oraz surowych tłuszczów roślinnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
115.45
259.76
Białko (g)
3.48
7.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
3.85
8.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.01
6.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.95
22.40
Tłuszcze nasycone (g)
4.27
9.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
12.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.97
11.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.62
Cholesterol (mg)
17.80
40.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
44.20
99.45
Witamina B6 (mg)
0.13
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.50
12.39
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.08
Witamina E (mg)
1.09
2.44
Retinol (µg (mcg))
25.00
56.25
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.19
0.42
Niacyna (mg)
0.42
0.96
Foliany (µg (mcg))
18.70
42.08
Beta karoten (µg (mcg))
213.45
480.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
268.85
604.91
Potas (mg)
141.50
318.38
Wapń (mg)
113.20
254.70
Fosfor (mg)
83.80
188.55
Magnez (mg)
11.15
25.09
Żelazo (mg)
0.69
1.55
Cynk (mg)
0.71
1.59
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki greckiej z sałatą lodową 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki greckiej z sałatą lodową

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Ogórek
150 g
2 małe sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koszt składników
52.00