Egg Coffee - wietnamska kawa z jajkiem

Kawa z dodatkiem surowego żółtka i cukru lub mleka skondensowanego może być prawdziwym rarytasem
Kuchnie świata słyną z zaskakujących dla nas połączeń i smaków. Tyczy się to nie tylko potraw, ale i napojów, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 11.02.2024 r., 9:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Kawa to napar bogów, oczywiście dla niektórych zaraz po winie. W różnych krajach spotkać można odmienne sposoby parzenia i podawania kawy. Wietnamczycy również mają swoje narodowe rozwiązanie na dodawanie sobie energii poprzez kawę. O ile dodatek mleka skondensowanego do kawy nie stanowi zaskoczenia, o tyle już wlewanie do naparu surowych żółtek może zadziwić.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Kawa po wietnamsku
  2. Kawa z jajkiem
  3. Zrób w swoim domu

Kawa po wietnamsku

Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Popularna jest głównie poprzez swoje pobudzające działanie. Oprócz tego udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu, a nawet bólu mięśni. Wskazuje się, że dziennie można wypić do pięciu filiżanek kawy.

Kawę w Wietnamie parzy się z pomocą specjalnego, wietnamskiego zaparzacza – Phin. Jej parzenie to pewien rytuał, który nie ogranicza się tylko do zalania wrzątkiem rozpuszczalnego proszku. Kawa w Wietnamie przygotowywana jest przez kilka minut.

Kawa z jajkiem

Pewnie zauważyliście w przepisie dodatek mleka skondensowanego. Jest ono słodsze i bardziej gęste niż znane nam mleko do kawy, przez co kawa nabiera aksamitności i delikatności.

Jednak kawa po wietnamsku staje się prawdziwym deserem, kiedy do kawy dodana zostanie emulsja wykonana z mleka skondensowanego i … żółtek! Choć połączenie gorącego naparu z surowym żółtkiem może wzbudzić mieszane uczucia, to okazuje się, że takie połączenie jest niezwykle smaczne. Przekonał się o tym youtuber Crazy Mike, choć również miał na początku pewne obawy co do… możliwych problemów z jelitami.

Zrób w swoim domu

Aby spróbować takiej kawy, nie musicie lecieć kilka godzin do Wietnamu. Z małą pomocą tutorialu możecie przygotować ją samodzielnie w zaciszu swojego domu. Wystarczy zaparzyć czarną kawę z użyciem zaparzacza. W międzyczasie ubij żółtko z mlekiem skondensowanym przez kilka minut, aż powstanie lekko żółta, puszysta pianka. Następnie taką piankę wylej delikatnie na zaparzoną kawę i gotowe. Smacznego!

@goldenbrown.coffee

Vietnamese raw egg coffee - CÀ PHÊ TRỨNG #eggcoffee #rawegg #vietnamesecoffee #vietnameseeggcoffee #caphetrung #goldenbrowncoffee #coffeetiktok #barista #learnontiktok #homecafe #foodietiktok

original sound - Golden Brown Coffee
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto