Tiramisu w niecodziennej formie - spróbuj naprawdę zaskakujących połączeń!

Desery w pucharku - tiramisu, wokół leżą ziarnka kawy, kostki czekolady oraz łyżeczki, a także przepisy na nowoczesne tiramisu
Tiramisu z malinami, pomidorami czy może w formie rolady? Te przepisy odmienią tiramisu - poznaj każdy z nich, fot. lilechka75
ikona podziel się
Opublikowano: 05.04.2024 r., 14:47 | Autor: Paulina Lipińska
Deser rodem z Włoch? To tiramisu. To wspaniała słodkość, którą uwielbia wielu z nas. Wiesz, że do tiramisu można dodać bardzo ciekawe dodatki? O niektórych w życiu byś nie pomyślał/a! Sprawdź koniecznie numer 3! Te połączenie może się wydawać dziwne, ale takie tiramisu istnieje naprawdę.

Jak się robi tradycyjne tiramisu?

Tiramisu jest to deser, który pochodzi z Włoch. Może być przygotowane w formie deseru w pucharku bądź jako ciasto większego rozmiaru. Tiramisu przygotowuje się z biszkoptów nasączonych kawą espresso przełożonych masą.

Tradycyjnie krem do tiramisu powinien składać się z: mascarpone, jajek (surowych, sparzonych), cukru i amaretto bądź innego alkoholu. Deser wieńczy kakao lub starta czekolada.

Obecnie, wariacji na temat tiramisu jest sporo. Możesz go zrobić nie tylko z espresso, ale też i z kawy rozpuszczalnej. Także warto wzbogacić je w różne dodatki. Sprawdź sam/a, jak pyszne desery w stylu tiramisu możesz przygotować!

Z truskawkami

Oryginalne tiramisu wzbogacone o truskawki to doskonały deser. Idealny na lato, gdy truskawki kupisz bez problemu, są tańsze, a dodatkowo mają najwięcej smaku. Ten deser super smakuje, a dodatek truskawek fajnie urozmaica tego klasyka.

Tiramisu z truskawkami możesz podać w pucharku albo przygotować w większej misce. Najlepszy jest dobrze schłodzony, więc warto go przygotować chwilę przed planowanym podaniem.

Nie dawaj go dziecku! Jest tu kawa, alkohol i surowe jajka, więc to nie jest dobry deser dla najmłodszych.

Z malinami

Jeśli nie truskawki, to maliny. W tiramisu te owoce jak najbardziej świetnie się sprawdzą. Tiramisu z malinami bardzo prosto się przygotowuje. Tę słodkość najlepiej jest zrobić w lato, gdy te owoce mają najwięcej smaku i aromatu.

Tak jak wcześniejszą propozycję, tę także powinno się zrobić wcześniej. Deser powinno się schłodzić, minimum godzinę należy trzymać go w lodówce. Nie podawaj go także dzieciom - z takich samych względów, jak poprzedni przepis.

Jednakże jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu do deseru, możesz go pominąć.

Z pomidorami

Mamy zaskoczenie! Tiramisu z pomidorami - to naprawdę można połączyć ze sobą. Ten włoski przysmak z dodatkiem pomidorów może być szokujący. Spróbujesz?

Ze względu na to, że w tym przepisie także jest alkohol, można zawsze go pominąć. Dzięki temu, może go zjeść większe grono osób (czyli między innymi wszyscy ci, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać napojów wysokoprocentowych).

Takie tiramisu najlepiej byłoby chłodzić przez nawet 6 godzin. Przygotuj je wcześniej, by zdążyło się dobrze przegryźć.

Z kajmakiem

Czas na ciasto. Oto przepyszne połączenie kawy i kajmaku. To jest genialne! Słodkie, intensywne i po prostu najsmaczniejsze. Próbowałaś/eś już może takiego deseru? To ciasto ma tylko kilka składników i robi się je w łatwy sposób.

W tym przepisie nie ma surowych jajek oraz alkoholu. To super pomysł na fajny deser, który może być idealną słodką przekąską na każdą okazję.

Przygotuj ciasto a'la tiramisu z kajmakiem na niedzielę albo na imprezę - każdy pretekst jest dobry.

Rolada

Ta propozycja już wymaga pieczenia. Jest to pomysł na ciasto w formie rolady o smaku tiramisu. Do przygotowania deseru należy upiec biszkopt, a także zrobić pyszny krem. Taka rolada powinna odstać trochę w lodówce. Dzięki temu całe ciasto zmięknie i przesiąknie w całości aromatem i smakiem kawy.

Roladę tiramisu super jest zrobić na imprezę. Masz urodziny, albo zbliżają się święta? Rób roladę tiramisu i poczęstuj gości. Pyszna!

Rolada Tiramisu

Rolada Tiramisu to wspaniały smak włoskiego deseru zamknięty w formie rolady. Delikatnie kawowy biszkopt przełożony kremem z mascarpone i likieru kawowego to deser, który jest bardzo szybki w przygotowaniu.
W skrócie
Czas przygotowania
120 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
60 g
Rolada Tiramisu na białym pólmisku

Lista składników do przygotowania rolady tiramisu

  • Jajko 3 szt. (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier drobny 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 45 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 25 g
  • Kawa rozpuszczalna 15 g (1 łyżka + 1 łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia 3 g (1/4 łyżeczki)
  • mascarpone 250 g (schłodzone)
  • Śmietanka kremowa 30% 120 g (schłodzona)
  • likier kawowy 20 ml
  • Cukier puder 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie rolady tiramisu krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Przesiej do drugiej miski.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Ciągle miksując białka, dodaj po łyżce cukru.

Następnie dodaj żółtka, ciągle ubijając.

Teraz wsyp wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę proszku kawy rozpuszczalnej. Delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę biszkoptową i wyrównaj. Piecz około 8 minut w 190 stopniach.

Ściereczkę oprósz cukrem pudrem. Połóż na nim (jeszcze ciepły) upieczony blat biszkoptowy wierzchem w kierunku ściereczki i zdejmij szybko papier do pieczenia. Następnie zwiń w rulon i odstaw do ostygnięcia.

W misce umieść mascarpone, śmietanę, likier kawowy, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki cukru pudru. Całość ubijaj na gęsty krem.

Przestudzony biszkopt rozwiń, nałóż równo krem i ponownie zwiń.

Przełóż do lodówki i dobrze schłodź przez kilka godzin.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto