Ciasto
z musem truskawkowym jest prostym i szybkim plackiem. Poznaj 3 przepyszne
przepisy na ciasto z musem truskawkowym. Znakomity sernik nieziemsko kremowy na
ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym to idealny przepis na dobre ciasto.
Jeśli chcesz przywołać wspomnienia z dzieciństwa spróbuj ciasta biszkoptowego z
kremem z bitą śmietaną, musem truskawkowym i truskawkami z galaretką. Jest
również wersja na szybkie i dietetyczne ciasto, które świetnie sprawdzi się dla
osób, które są na diecie. Brownie z jogurtowym musem truskawkowym bez cukru i
mąki sprawdzi się idealnie.
Ciasto z musem tuskawkowym krok po kroku, czyli 3 ciekawe, szybkie, smaczne i proste przepisy na placek z musem z truskawek
Kremowy
sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
Ten sernik zawsze wychodzi. Jest tak pysznie
kremowy, że każdemu będzie bardzo smakował. Sernik rozpływa się w ustach. Mus
truskawkowy, którym tworzysz piękne wzorki na serniku jest cudownym
przełamaniem dla słodkości sernika. Mus truskawkowy jest troszeczkę bardziej
kwaskowaty i dlatego też ożywia placek. By zrobić mus truskawkowy można
mrożonych truskawek.
By sernik nie opadł konieczne jest to, by po
pieczeniu wyłączyć piekarnik i następnie poczekać, aż sernik całkowicie
wystygnie. Nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu, tylko dopiero w momencie,
gdy będzie już ostudzony. Jeśli zrobisz w ten sposób ciasto nie opadnie.
Spód wykonany jest z ciasteczek, więc jest to
wygodna i ekspresowa opcja.
Kremowy sernik z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
Ten sernik zawsze wychodzi. Połączenie ciasteczkowego spodu, kremowego sernika oraz musu truskawkowego to istne niebo w gębie! Szybkie i proste ciasto.
Lista składników do przygotowania kremowego sernika z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie
Ser twarogowy półtłusty 1000 g
Masło 200 g
Jajko 2 szt.
Żółtko jajka 2 szt. (2 sztuki)
Cukier 260 g
Śmietanka kremowa 30% 115 g
Herbatniki z czekoladą 250 g
Truskawki 250 g
Przygotowanie kremowego sernika z musem truskawkowym na ciasteczkowym spodzie krok po kroku
Zacznij od przygotowania musu truskawkowego. Truskawki umyte i bez szypułek zblenduj na gładki mus. Włóż owoce do garnka, dodaj 100 ml wody, 70 g cukru, sok i skórkę z 1 cytryny oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Wymieszaj i zagotuj. Gdy owoce zaczną wrzeć wyłącz ogień. Odstaw mus by się ostudził. Można spróbować i zobaczyć czy jest odpowiednio słodki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj spód. 100 g masła rozpuść. Herbatniki zblenduj wraz z roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na spód tortownicy.
Czas na masę serową. 100 g masła utrzyj mikserem razem ze 190 g cukru. Zacznij dodawać żółtka, jajka i ser stopniowo stale miksując. Gdy składniki się połączą dodaj śmietankę, aromat i mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko i wyłącznie do połączenia składników.
Gotową masę serową wylej na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
Na masę serową wylej mus truskawkowy. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób kilka wzorków mieszając masę serową z musem.
Takie ciasto wstaw do pieczenia na około 35 minut. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku razem z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl minimalnie drzwiczki. Zostaw tak sernik do zupełnego ostudzenia.
Sernik podawaj posypany cukrem pudrem.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Ciasto
biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Truskawkowe ciasto biszkoptowe z kremem z
bitej śmietany z musem truskawkowym oraz truskawkami zatopionymi w galaretce to
jest ciasto, które może kojarzyć się z dzieciństwem. Na pewno niejedna osoba
kojarzy taki placek z domu rodzinnego który robiony był na niedzielę. To
wspaniała propozycja na letni weekend.
Przepyszny biszkopt to podstawa dobrego
ciasta. Biszkopt można wykonać też w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać
kakao. Krem z bitej śmietany warto zrobić z mascarpone. Wtedy jest gwarancja,
że ciasto się nie rozpłynie. Będzie to idealny krem do tortu. Soczyste truskawki pięknie dekorują ciasto.
Wyśmienite, bardzo proste do zrobienia ciasto truskawkowe biszkoptowe. Jeśli
szukasz przepisu na tort z kremem to ten placek jest idealną propozycją.
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Pyszny biszkopt, kremowa masa z bitą śmietaną, soczyste truskawki i mus truskawkowy a to wszystko dodatkowo zdobione pięknymi truskawkami. Smaczne, mocno truskawkowe ciasto.
Lista składników do przygotowania ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Jajko 4 szt.
Cukier 100 g
Mąka pszenna typ 500 80 g
Śmietanka kremowa 30% 330 g
mascarpone 250 g
galaretka 90 g (2 opakowania)
Truskawki 400 g
Przygotowanie ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką krok po kroku
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka razem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Zacznij dodawać cukier (70 g) po 1 łyżce stopniowo. Cały czas miksuj. Następnie wsyp także stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksuj do połączenia składników.
Masę biszkoptową wylej do blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 30 minut) w 160 stopniach. Ostudź. Biszkopt musi być całkowicie zimny.
Można zacząć robić masę z bitej śmietany. Śmietanka musi być mocno zimna. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia. Dodaj 3 łyżki cukru, aromat waniliowy oraz 1 opakowanie śmietan-fixu. Zacznij ubijać aż masa będzie całkowicie sztywna. Pamiętaj, by nie przebić masy i by nie zaczęło robić się masło. Gdy masa będzie ubita dodaj też serek mascarpone i za pomocą łyżki połącz wszystkie składniki.
Krem z bitej śmietany wylej na ostudzony biszkopt.
Pora na mus truskawkowy. 200 g truskawek zblenduj na gładką masę. 1 opakowanie galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodaj 1/3 mniej wody niż jest zalecane). Zblendowane truskawki dodaj do rozpuszczonej galaretki. Dodaj także drugie opakowanie galaretki. Mieszaj bardzo dokładnie aż wszystko ładnie się rozpuści. Mus ostudź tak, by miał konsystencję tężejącą i nie lejącą.
Mus, który jest już dobrze schłodzony wylej na wierzch kremu. 200 g truskawek, które zostały wyłóż na wierzch by ozdobić danie.
Ciasto jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia, aż całe będzie dało się pokroić. Najlepiej odczekać całą noc.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Myślisz, że na diecie nie można jeść ciast?
To ogromny błąd. Przygotuj takie szybkie, dietetyczne brownie z jogurtowym
musem truskawkowym bez dodatku cukru i mąki. Jest to świetna alternatywa dla
klasycznego brownie. Ma niższą wartość energetyczną i indeks glikemiczny.
Ciasto to jest zrobione z fasoli czerwonej
konserwowej. To może być zaskoczenie, ale jest naprawdę pyszne w smaku. Ciasto
będzie idealne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Pyszne ciasto w
połączeniu z musem truskawkowym z jogurtem jest czymś naprawdę wyśmienitym.
Smakuje jak klasyczne brownie. Nie poczujesz, że jest zrobione z fasoli
czerwonej.
Masa jogurtowa z musem truskawkowym to jest
także dobra propozycja na masę do tortu. Taka masa do tortu będzie świetna,
jeżeli ograniczasz spożycie cukru białego.
Dietetyczne brownie z musem truskawkowym
Najprostsze ciasto bez dodatku cukru oraz mąki. Dietetyczna wersja klasycznego brownie z pysznym jogurtowym musem truskawkowym. Lekki i bardzo pożywny deser.
Lista składników do przygotowania dietetycznego brownie z musem truskawkowym
Banan 240 g (2 sztuki)
Jajko 4 szt.
erytrytol 140 g
Kakao 16% (proszek) 60 g
Olej rzepakowy 30 ml
Truskawki 300 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu 500 ml
galaretka 90 g (2 opakowania)
Fasola czerwona 400 g
Przygotowanie dietetycznego brownie z musem truskawkowym krok po kroku
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozpuść galaretkę zgodnie z instrukcją, ale dodaj połowę mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Warto użyć galaretki bez cukru. Odstaw by ostygła.
Fasolę odcedź z zalewy i bardzo dokładnie ją wypłucz. Jeśli tego nie zrobisz ciasto może nie wyjść.
Banana obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do blendera. Do banana dodaj kakao, erytrytol (70 g), olej, fasolę, jajka, 2 łyżki cynamonu i tyle samo przyprawy do piernika, łyżkę proszku do pieczenia. Zblenduj długo masę aż będzie idealnie gładka bez jakichkolwiek grudek. Może to potrwać nawet 4-6 minut.
Powstałą masę wylej do blaszki i ładnie wyrównaj. Wstaw do pieczenia. Piecz około 60 minut - do suchego patyczka.
Kolej na mus. Jogurt zblenduj razem z 70 g erytrytolu, aromatem waniliowym oraz umytymi truskawkami. Dodaj do tego rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę. Może nie być stężona, ale ważne by była zimna. Zmiksuj bardzo dokładnie by powstała gładka masa.
Gdy ciasto będzie upieczone ostudź je całkowicie. Musi być bardzo zimne. Na takie zimne ciasto wyłóż mus jogurtowo-truskawkowy.
Włóż ciasto do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zbliża się lato, a z latem najlepsze sezonowe
owoce. Jeżeli chcesz przygotować placka owocowego to z pewnością sprawdzą się te
pyszne przepisy. Koniecznie musisz zrobić ten placek owocowy.
Jakie
owoce dodać do placka?
W każdym przepisie na placka truskawki świeże
można z powodzeniem zastąpić truskawkami mrożonymi. Jeżeli masz nadmiar
mrożonych truskawek śmiało możesz je wykorzystać.
Bardzo dobrze sprawdzą się również inne
owoce. Świetnym przykładem będą wiśnie, maliny, jeżyny, jagody lub borówki.
Sprawdzą się też brzoskwinie lub inne ulubione owoce. Możesz używać owoców
świeżych. To jest najlepsza opcja. Jeśli chcesz można użyć owoców z puszki.
Jednakże takie wyjście jest mniej polecane. Często owoce takie są
przygotowywane z dodatkiem cukru, który ma za zadanie konserwować produkt.
Dlatego jeśli pragniesz ograniczyć podaż cukru białego skorzystaj z owoców
świeżych lub mrożonych.
Ciasto z musem wiśniowym, jagodowym czy
brzoskwiniowym robi się identycznie jak mus truskawkowy. Ciasto z musem
owocowym, szczególnie wiśniowym, powinno być dodatkowo osłodzone. Wiśnie są
bardzo kwaśne. A może zainteresuje cię także ten artykuł z
przepisem na sernik na zimno z mascarpone?
Przepis
na dietetyczny placek – jak zrobić dietetyczne ciasto?
Jedz słodkości nawet jeśli się odchudzasz.
Poznaj sposoby jak sprawić, by ciasto było bardziej wartościowe.
Zamiast cukru zdrowszą wersją jest dodanie
ksylitolu bądź stewii. Zamienniki cukru mają o wiele mniej kilokalorii i o
wiele mniejszy indeks glikemiczny od cukru białego. Erytrytol ma zerowy indeks
glikemiczny i nie zawiera także kilokarorii. Nie przyswaja się w organizmie,
dzięki czemu nie dostarcza zbędnych kilokalorii. Takie samo ciasto z
erytrytolem ma o wiele mniejszą kaloryczność niż ciasto z dodatkiem cukru.
Mąkę pszenną zamień na mąkę o typie powyżej
1850. Mąka o wysokim typie jest o wiele bardziej wartościowa i ma zdecydowanie
więcej błonnika. Mąki o niskim typie mają wyższy indeks glikemiczny i zawartość
składników mineralnych jest także niższa. Gdy przygotujesz ciasto z mąką
pełnoziarnistą zagwarantujesz sobie dłuższe uczucie sytości niż takie samo
ciasto wykonane z mąką o niższym typie.
Nie rezygnuj ze słodyczy - rób zdrowsze
zamienniki i ciesz się zdrowiem. Wystarczy tylko kilka prostych kroków.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny