Nie wiesz, co zrobić z pozostałych białek? Mamy na to aż 7 rozwiązań!

Oddzielenie białka od żółtka to częsty element wielu przepisów
Szkoda wyrzucać pozostałe z jajek białka, dlatego warto wiedzieć jak można je wykorzystać, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 23.02.2024 r., 19:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Białko jaj jest bardzo cennym produktem. Jednak wiele przepisów wykorzystuje same żółtka (np. spaghetti Carbonara). Co więc zrobić z pozostałymi białkami? Wyrzucić szkoda, w końcu nikt z nas nie lubi marnować żywności. Na szczęście jest wiele pomysłów, co możesz z takich białek wykonać! Przypuszczam, że kilka z nich nie przyszło ci na myśl.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Tort bezowy
  2. Bezy
  3. Kokosanki
  4. Babka
  5. Ciasto
  6. Omlet
  7. Lukier

Tort bezowy

Pierwszy, wręcz sztandarowy przepis na wykorzystanie białek to oczywiście przepyszna beza! To ciasto to prawdziwy rarytas i może uświetnić nie jedno przyjęcie. Do tego pyszny krem na bazie mascarpone, świeże owoce i najlepszy deser na świecie gotowy!

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami to doskonała propozycja na szybki tort bezglutenowy. Beza jest bardzo szybka do przygotowania i można ją podać na wiele okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
210 g
Tort bezowy z malinami podany na białym talerzu.

Lista składników do przygotowania tortu bezowego z malinami

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 250 g
  • Cukier puder 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
  • Maliny 500 g
  • mascarpone 1000 g

Przygotowanie tortu bezowego z malinami krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa zrobi się szklista.

Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj krótko. Bezę podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia narysuj koła o równej średnicy.

Wyłóż masę z białek na papier. Piecz w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę jeszcze 90-120 minut.

Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Dodaj serek mascarpone i ubij krótko.

Masę podziel na dwie części.

Bezę umieść na paterze, wyłóż cześć masy, udekoruj malinami, wyłóż drugi blat bezowy, lekko dociśnij.

Pokryj blat drugą częścią masy, wyłóż maliny i posyp wierzch płatkami migdałów.

Tort bezowy nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu.

Bezy

Jeśli nie masz czasu na długie suszenie spodów w piekarniku, a marzy ci się chrupiąca beza, to możesz takie mini beziki przygotować w swojej mikrofalówce! Wystarczy ubić białka z cukrem i wyłożyć na talerz. Następnie tylko 3 minuty i beziki gotowe.

 

Kokosanki

Kolejny przepis na słodkie co nieco to niskokaloryczne ciasteczka bez cukru. Tutaj główny składnik stanowią wiórki kokosowe, więc jeśli tylko posiadasz je w domu, to koniecznie wykonaj te chrupiące i delikatne kokosanki z samych białek. Ich smak jest nie do opisania.

Babka

Z samych białek możesz wykonać również pyszną babkę! To ciasto najbardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale środek zimy lub lata to również dobry moment na zrobienie tego smacznego wypieku. Jest bardzo proste w przygotowaniu, więc tylko kilka chwil dzieli cię od smacznego deseru.

Ciasto

Następne ciasto powstaje poprzez dodanie do piany z białek proszku budyniowego, mąki, oleju i mleka. Takie ciasto na pewno zaskoczy Twoich gości! Jego słodki smak i aromat na długo zostają w pamięci.

Omlet

Słodkie ciasta to nie jedyne rozwiązanie na wykorzystanie białek jaj. Możesz z nich zrobić również pysznego śniadaniowego omleta. Taki białkowy omlet z ulubionymi dodatkami świetnie sprawdzi się na posiłek, jeśli zależy ci na dużej ilości białka w twojej diecie. Przekonaj się sam, jaki jest pyszny.

Lukier

Ostatni, lecz nie najgorszy pomysł, który szczególnie króluje w okresie świątecznym, to oczywiście lukier. Prawdziwy lukier królewski idealny do pierniczków i babeczek powstaje właśnie z białek z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto