Ile gotować jajka na miękko i twardo? Sprawdź najważniejsze zasady!

Gotowanie jajek jest czynnością w kuchni, którą potrafi wykonać większość z nas. Okazuje się jednak, że nie wszyscy do końca znamy zasady, według których powinno się gotować jajka. Właśnie dlatego wciąż istnieje ogromna ilość ludzi, którzy nie potrafią poprawnie przyrządzić jajek na miękko, półtwardo lub na twardo. W jaki sposób gotować jajka, żeby nie pękły podczas gotowania? Co zrobić, aby skorupka mogła łatwo odejść od białka? Ile czasu gotować jajka, żeby im nie zaszkodzić? Poznaj najważniejsze zasady gotowania jajek i sprawdź najlepsze metody na jajka na miękko, półtwardo i twardo.

Jajka na miękko i twardo – dowiedz się, ile czasu powinno się je gotować

Jajka przed gotowaniem, czyli kluczowe zasady ich obróbki termicznej

Najważniejszy w przyrządzaniu jajek na twardo, półtwardo lub miękko nie jest czas ich gotowania, ale sam produkt. Dobre jakościowo jajko to kluczowa kwestia, jeśli chodzi o jakąkolwiek jego obróbkę termiczną. Zawsze trzeba dokładnie przyjrzeć im się przed zakupem, żeby przypadkowo nie kupić nieświeżych jaj – z takich niestety, ale nic nie da się później zrobić. Jajka obowiązkowo muszą być świeże. Aby takie właśnie były, należy w tym celu bezwzględnie sprawdzać datę ważności jajek, która znajduje się na opakowaniu. Producent powinien umieścić ją w widocznym miejscu kartonika. Im dłuższa będzie data przydatności jajek, tym częściej takie właśnie jajka powinno się kupować.

Zaopatrujesz się w jajka od prywatnych gospodarzy? A może ktoś polecił sprzedawcę na pobliskim bazarku, który sprzedaje jaja na sztuki? W takim przypadku zawsze warto kupować towar ze sprawdzonego, polecanego i dobrze ocenianego źródła. Poszukiwania wiarygodnych sprzedawców często są niestety bezowocne, dlatego lepiej sugerować się oceną innych ludzi, którzy już zaopatrują się u danego handlarza. Cóż, na miejscu sami nie będziemy w stanie ocenić świeżości jajka, więc musimy zaufać słowu sprzedawcy. O świeżości jajek można samodzielnie przekonać się, dopiero gdy się je rozbije. Jeśli białko z żółtkiem są świeże, nie powinny wydzielać żadnego wyraźnie wyczuwalnego zapachu.

Na co zwrócić uwagę, kupując jajka?

Bardzo ważne, aby w sklepie zwracać uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniach. Widnieje tam nie tylko data przydatności jaj do spożycia, ale też informacja o tym, w jakich warunkach żyła kura. Staraj się nie kupować tych jaj, które pochodzą z chowu klatkowego. Stawiaj raczej na chów ekologiczny – właśnie taki zapewnia bowiem kurom odpowiednie warunki do znoszenia jaj, które następnie spożywamy. Warto zatem zapamiętać następujące oznakowania, znajdujące się na opakowaniach jaj we wszystkich sklepach spożywczych:

  • 0 – chów ekologiczny
  • 1 – chów wolnowybiegowy
  • 2 – chów ściółkowy
  • 3 – chów klatkowy

Koniecznie zwracaj uwagę na oznakowanie pochodzenia jaj, a także ich wielkość. Jeśli nie możesz zapamiętać numeracji, zakoduj w głowie, że mniejsza cyfra zawsze oznaczać będzie lepszy chów. Najniższa numeracja to najlepsze jajka, z kolei większe numery oznaczają najgorszy chów – klatkowy. Kury znoszące jaja w takich warunkach zwykle są niedobrze traktowane. W przeciwieństwie do tych z chowu ekologicznego nie mogą spacerować i nie są wypuszczane na świeże powietrze. Karmi się je byle czym, trzyma w ciasnych klatkach, a niekiedy nawet… brutalnie okalecza.

Ile gotować jajka na miękko i twardo? Sprawdzone i polecane sposoby

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo i twardo, krok po kroku

Zanim zaczniesz gotować jajka, warto wcześniej wyjąć je z lodówki. Zadbaj o to, aby ich temperatura odpowiadała temperaturze otoczenia – wówczas łatwiej będzie można je przyrządzić. Do garnka wlej wodę. Pamiętaj, że garnek musi być odpowiednio duży, żeby zmieściły się do niego wszystkie jajka – jedno przy drugim, zależnie od ilości. Jajka należy wkładać do garnka jedno po drugim, najlepiej na dużej łyżce. Następnie ustawić trzeba palnik na średni płomień i zagotować jajka w rondelku, w delikatnie osolonej wodzie. Gdy wszystkie już się zagotują, musisz odczekać tyle minut, ile potrzebować będą jajka. Później zalej je zimną wodą, aby zatrzymać proces ich gotowania. Następnie wyjmij z garnka i obierz. Jajka możesz spożywać saute albo pokroić na ćwiartki i jeść m.in. z sosem tatarskim.

W zależności od tego, ile czasu jajka będą się gotować w wodzie, można zrobić je na trzy sposoby: na miękko, półtwardo lub na twardo. Jajka na miękko robi się najszybciej. Czas ich gotowania powinien być najkrótszy, a więc od 2 do 4 minut – pod warunkiem, że lubisz płynne żółtko. Jeśli jednak preferujesz jego półpłynną konsystencję, wówczas zaleca się gotować jajka przez ok. 6 minut. To najlepszy czas gotowania jajek na półtwardo. Jajka na twardo powinno z kolei gotować się od 8 do nawet 10 minut. Żeby nie przegapić czasu gotowania jajek, koniecznie odmierzaj czas stoperem w telefonie albo osobnym urządzeniem. Wówczas każde jajko – na miękko, półtwardo i twardo na pewno uda się dobrze przygotować.

Ile gotować jajka? Sprawdź największe tajemnice i sekrety perfekcyjnego gotowania jaj!

  1. Aby jajka dobrze się ugotowały, warto za każdym razem przykrywać garnek pokrywką. Wówczas nie dość, że jajka zrobią się prawidłowo i będą bardzo smaczne, to w dodatku woda w garnku szybciej się zagotuje.
  2. Jeśli jajko pęknie podczas gotowania, oznaczać to będzie, że jego skorupka mogła być już wcześniej uszkodzona. Może być to również sygnał, iż zakupione jajko wcale nie było świeże.
  3. Nigdy nie rozkręcaj mocy palników na maksymalną, ponieważ jajka zaczną podskakiwać i zaczną szybko pękać.
  4. W celu zatrzymania procesu gotowania jajek należy zawsze zalewać je zimną wodą z kranu. W przeciwnym wypadku nadal będą się gotować.
  5. Przed ugotowaniem jajek warto wcześniej porządnie je umyć. To ważne, ponieważ na skorupkach jaj często znajdują się pasożyty i drobnoustroje, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Mało tego, na skorupkach często odkładają się inne zapachy – to kolei przekłada się później na smak ugotowanych jajek.
  6. Wiesz już, ile gotować jajka na miękko i twardo. Warto wiedzieć też jednak, w jaki sposób liczyć czas gotowania. Stoper należy włączyć w momencie, gdy woda zacznie się gotować.
  7. Jajka z uszkodzoną skorupką również można gotować – ale tylko te z nieprzerwaną błoną podskorupkową. Trzeba jednak dla bezpieczeństwa owinąć je wcześniej w nawilżony pergamin, tuż przed włożeniem do garnka z osoloną wodą.
  8. Zanurzenie jaj w zimnej wodzie nie tylko zatrzyma proces ich gotowania, ale też ułatwi obieranie ze skorupek.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny