Zalewy, które wylewasz, a jeszcze wykorzystasz je w kuchni

Zalewa z ciecierzycy, olej z suszonych pomidorów - co jeszcze można użyć i nie marnować
Pozostała po ciecierzyca zalewa, czyli aquafaba jest świetna do przygotowania ciast, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 29.02.2024 r., 15:15 | Autor: Ewa Cierpiał
Ruch Zero Waste ma pokazać, że wszystko da się wykorzystać, a jednak codziennie wyrzucamy lub wylewamy wartościowe dla nas produkty. Podobnie jest z zalewami z różnych produktów – choć wydają się bezużyteczne, mogą jeszcze się przydać!

Aquafaba

Zalewa z ciecierzycy to najbardziej niedoceniana zalewa. Szczególnie przez osoby, które nie mają do czynienia z dietą wegetariańską lub wegańską. W tej diecie to właśnie z aquafaby (z łac. woda z fasoli), czyli zalewy z ciecierzycy przygotowuje się pyszne wypieki, słodkości i wytrawne dodatki. Po ubiciu z pomocą miksera zalewa ta ma konsystencję niczym piana z białek, dlatego świetnie nadaje się do wykonania wegańskich bezików.

Taką pianę możecie również dodawać do ciast, biszkoptu lub gofrów, dzięki czemu będą puszyste. Zalewa z ciecierzycy może być również składnikiem wegańskiego majonezu.

Suszone pomidory w oleju

Lubicie suszone pomidory w oleju? Na pewno tak! Ten pyszny dodatek świetnie nadaje się do sałatek, makaronów czy kanapek. Kiedy już wykorzystacie pomidory, to co robicie z olejem? Jeśli wylewacie, to znak, że koniecznie musicie poznać kilka jego zastosowań!

Po pierwsze olej pozostały po suszonych pomidorach jest świetnym dressingiem sam w sobie! W końcu mamy tu aromatyzowany olej lub oliwę z dodatkiem ziół i często czosnku! Jeśli przygotowujesz sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorów, to dodatkowo skrop ją pozostałym olejem – smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Podobnie z dodatkiem do ciepłych dań. Szkoda tracić takiego aromatu!

Z tego oleju również możesz przygotować majonez. Przecież powstaje on przez połączenie oleju z jajkiem. Obok tak aromatycznego majonezu nikt nie przejdzie obojętnie, a danie z jego dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wymiaru.

Jeśli nie planujesz robić sałatki lub majonezu możesz taki olej zamrozić w foremce do kostek lodu. Dzięki temu spokojnie wykorzystasz go do innej okazji!

Syrop owocowy

Kto z nas nie lubi ciast z dodatkiem brzoskwini lub ananasa z puszki? Są smaczne, słodkie i takie owocowe! Pytanie tylko co zrobić z pozostałym aromatycznym syropem?

Można wykorzystać go do przygotowania kompotu, rozcieńczając go najpierw wodą. Jeśli jesteście fanami ice tea brzoskwiniowego to taki syrop wymieszany z herbatą i kostkami lodu przywiedzie wam na myśl najcieplejsze wakacje! Tak samo świetnie nada się jako dodatek do smoothie np. ze szpinakuiem, jabłek i soku z cytryny.

Jeśli lubicie desery z galaretką, to również do jej przygotowania można wykorzystać taki syrop. Dzięki temu cały deser będzie miał jeszcze bardziej owocowy smak. Z syropu możecie przygotować również kisiel, dodając do niego odrobinę skrobi ziemniaczanej rozcieńczonej wodą. Oczywiście taki syrop również możecie zamrozić w foremkach do lodu. Dzięki temu w każdej chwili będziecie mogli przygotować pyszny napój! Kolejna propozycja dla osób dorosłych to wykorzystanie syropu z ananasa do przygotowania pysznego drinka pinacolada. Wystarczy do syropu dodać rum kokosowy, mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Taki drink na pewno was ochłodzi!

Owoce w syropie to częsty dodatek do ciast, jednak pozostały syrop również jest warty uwagi
Syropy z owoców z puszki można wykorzystać do deserów, napojów czy drinków, fot. Firefly

Zalewa octowa

Jeśli lubicie ogórki lub paprykę konserwową to pewnie nie raz i nie dwa wylaliście pozostałą po nich zalewę. To duży błąd! Okazuje się, że taką zalewę można wykorzystać ponownie!

Wystarczy przygotować ulubione warzywa i ułożyć w czystym, wyparzonym słoiku. Następnie pozostałą zalewę należy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą zalej warzywa i dokładnie zakręć. Po dwóch tygodniach będziesz mieć pyszne piklowane warzywa bez konieczności przygotowania nowej zalewy.

Gdyby przeanalizować ile dobroci w kuchni zdążyło się już zmarnować, to aż strach! Jednak zawsze jest dobry moment, żeby zacząć przygodę z niemarnowaniem żywności, a tym samym zaoszczędzić pieniądze i czas!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto