Nie wyrzucaj - wykorzystaj! Najlepsze przepisy zero waste

Na tabliczce widnieje napis zero waste. Dookoła ułożone są produkty spozywcze.
Nie wyrzucaj, wykorzystaj - hasłem na niemarnowanie żywności, fot. ricka_kinamoto
ikona podziel się
Opublikowano: 03.02.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Obecnie dużą uwagę przykładamy do niemarnowania żywności - podobnie jak kiedyś nasze mamy czy babcie. W czasach, gdy ograniczony był dostęp do wielu produktów, potrafiły wyczarować pyszny obiad czy deser praktycznie z niczego. Koniecznie sprawdź przepisy na resztki z lodówki, których nie chcesz wyrzucać.

Kluski z dziurką

Kluski śląskie to pierwsza z propozycji na pyszne danie w myśl zasady zero waste. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać ziemniaki, które pozostały ci z wczorajszego obiadu. Przepis jest prosty, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Kluski świetnie smakują z dodatkiem domowego gulaszu oraz surówki z buraczków i cebuli.

Kopytka z serem

To nic innego, jak grube kluski, które wyrabiane są z ugotowanych ziemniaków, mąki, twarogu oraz jaj. Kopytka są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz wykonać je bez większego doświadczenia w kuchni. Możesz podawać je na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno na słono, jak i ja słodko. Wszystko zależy od tego, jaki dodatek do kopytek podasz.

Pasztet z mięsa z rosołu

Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać mięso z rosołu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Pasztet z gotowanego mięsa doskonale sprawdzi się jako smaczny dodatek do kanapek. Warto przygotować je na pełnoziarnistym pieczywie posmarowanym cienką warstwą masła z sezonowymi warzywami. Domowy pasztet możesz pokroić na plasterki i podać jako przekąskę na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi.

Kanapki podane z domowym pasztetem przygtowoanym z mięsa z rosołu.
Przepisy na najlepsze pasztety zero waste, fot. murziknata

Pierogi zero waste

Zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, jak je wykorzystać w inny sposób niż zrobienie pasztetu? Nic straconego, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne pierogi z farszem mięsnym. Dodatek warzyw do farszu wpływa pozytywnie na walory smakowe potrawy. Aby ciasto na pierogi było miękkie, ważne jest, aby przygotować je z wykorzystaniem gorącej wody.

Warzywny dodatek do kanapek

Pasztet z warzyw to ostatnia propozycja na potrawę zero waste. Przygotujesz go na bazie warzyw z gotowania zup - najczęściej będzie to marchew, seler, pietruszka oraz cebula. Pasztet warzywny możesz podać jako dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla zakupionych w sklepie wędlin, które nie zawsze mają dobry skład. Warto podać go z dodatkiem świeżych warzyw oraz pieczywa pełnoziarnistego.

Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasztet zrobiony w domu jest znacznie zdrowszą alternatywą, dostępnego w sklepie wyrobu. Koniecznie wypróbuj.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
120 g
Pasztet z warzyw z rosołu podany na pieczywie.

Lista składników do przygotowania pasztetu z warzyw z rosołu

  • Marchewka 400 g (ugotowana, z rosołu)
  • Pietruszka 250 g (ugotowana, z rosołu)
  • Seler korzeniowy 150 g (ugotowany, z rosołu)
  • Cebula 200 g (ugotowana, z rosołu)
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
  • Koncentrat pomidorowy 10 g
  • Kasza jaglana 50 g
  • Olej rzepakowy 20 ml (2 łyżki stołowe)

Przygotowanie pasztetu z warzyw z rosołu krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.

Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.

Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.

Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.

Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Masę na pasztet przelej do blaszki.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto