Pasztet z warzyw z rosołu
- Marchewka - ugotowana, z rosołu (400 g)
- Pietruszka - ugotowana, z rosołu (250 g)
- Seler korzeniowy - ugotowany, z rosołu (150 g)
- Cebula - ugotowana, z rosołu (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Koncentrat pomidorowy (10 g)
- Kasza jaglana (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na pasztet z warzyw z rosołu krok po kroku
Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.
Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.
Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.
Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.
Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Masę na pasztet przelej do blaszki.
Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat pasztetu z warzyw z rosołu
Pasztet z warzyw z rosołu to doskonały pomysł na domowy wyrób, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Pyszny pasztet z warzyw z rosołu stanowi świetną propozycję na wykorzystanie ugotowanych warzyw. Sprawdzony przepis na pasztet z warzyw z rosołu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasztetu potrzebne będą następujące produkty: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, jajka, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy oraz gałka muszkatołowa.
Jak zrobić pasztet z warzyw z rosołu? Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia. Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę. Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Masę na pasztet przelej do blaszki. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.
Marchew i seler to warzywa korzeniowe bardzo często wykorzystywane w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Seler natomiast ma silne właściwości moczopędne i jest niskokaloryczny.
Podsumowując łatwy i szybki w przygotowaniu pasztet z warzyw z rosołu sprawdzi się doskonale jako domowe smarowidło na kanapki. Dobry pasztet możesz podać też, jako przystawkę zapiekając go w cieście francuskim i podając z konfiturą z żurawiny. Pasztet możesz przechowywać w lodówce przez około 7 dni.
Alergeny w pasztecie z warzyw z rosołu
Lista alergenów dla pasztetu z warzyw z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze pasztetu z warzyw z rosołu
Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na wykorzystanie pozostałości po przygotowaniu zupy. Pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.