Przepis na pasztet z warzyw z rosołu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka, miska, maszynka do mielenia

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.

Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.

Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.

Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.

Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Masę na pasztet przelej do blaszki.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pasztet z warzyw z rosołu podany na pieczywie.
Pasztet z warzyw z rosołu
Koszt przygotowania dania
9.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
111 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Pasztet z warzyw z rosołu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu to doskonały pomysł na domowy wyrób, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Pyszny pasztet z warzyw z rosołu stanowi świetną propozycję na wykorzystanie ugotowanych warzyw. Sprawdzony przepis na pasztet z warzyw z rosołu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasztetu potrzebne będą następujące produkty: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, jajka, bułka tarta, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy oraz gałka muszkatołowa.

Jak zrobić pasztet z warzyw z rosołu? Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia. Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę. Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Masę na pasztet przelej do blaszki. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Marchew i seler to warzywa korzeniowe bardzo często wykorzystywane w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Seler natomiast ma silne właściwości moczopędne i jest niskokaloryczny.

Podsumowując łatwy i szybki w przygotowaniu pasztet z warzyw z rosołu sprawdzi się doskonale jako domowe smarowidło na kanapki. Dobry pasztet możesz podać też, jako przystawkę zapiekając go w cieście francuskim i podając z konfiturą z żurawiny. Pasztet możesz przechowywać w lodówce przez około 7 dni.

Wartości odżywcze pasztetu z warzyw z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
92.50 kcal
111.00 kcal
Białko
2.82 g
3.39 g

Węglowodany w pasztecie z warzyw z rosołu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
14.43 g
17.32 g
Węglowodany przyswajalne
11.70 g
14.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
3.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
2.95 g
3.54 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
0.74 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.20 g
2.64 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.47 g
1.77 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.88 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol
33.54 mg
40.25 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z warzyw z rosołu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
288.82 µg (mcg)
346.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.15 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.79 mg
9.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
0.77 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
14.43 µg (mcg)
17.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
0.92 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.02 µg (mcg)
37.23 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2723.94 µg (mcg)
3268.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z warzyw z rosołu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
68.91 mg
82.69 mg
Potas
268.12 mg
321.75 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
37.10 mg
44.52 mg
Fosfor
67.51 mg
81.01 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.46 mg
19.75 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
1.03 mg
Cynk
0.43 mg
0.51 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z warzyw z rosołu 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z warzyw z rosołu

Lista alergenów dla pasztetu z warzyw z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania pasztetu z warzyw z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
ugotowana, z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
250 g
ugotowana, z rosołu
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 250 g
Seler korzeniowy
150 g
ugotowany, z rosołu
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
200 g
ugotowana, z rosołu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Kasza jaglana
50 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.80
Jak oceniasz przepis na pasztet z warzyw z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób