Pierogi z mięsem z rosołu

Opublikowano: 16.03.2021 r., 22:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska ugotowanych pierogów z mięsem udekorowana zielonymi listkami.
Pierogi z mięsem z rosołu
Pierogi z mięsem z rosołu to idealny pomysł dla osób nie lubiących marnować żywności, starających się żyć w duchu zero-waste. Szybkie, proste i smaczne.
Przygotowanie 40 min
395 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (300 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (150 g)
  • Marchewka 2 sztuki (100 g)
  • Seler korzeniowy 1,5 plastra (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu krok po kroku

Do miski wsyp mąkę.

Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.

Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.

Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.

Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.

Mięso z rosołu drobno pokrój.

Rozdrobnione mięso rozgnieć widelcem z warzywami z rosołu.

Dopraw farsz.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.

Na każdy krążek nakładaj po łyżce farszu i zlepiaj końce formując pierogi.

W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).

Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem z rosołu to przepis na przepyszne i pożywne danie w duchu zero waste. Dzięki wykorzystaniu mięsa rosołowego, a także pozostałych po gotowaniu zupy warzyw, można uniknąć marnowania żywności i przygotować zupełnie nową, równie smaczną i wartościową potrawę. Pierogi z mięsem drobiowym z rosołu to idealna propozycja dla osób, które nie lubią wyrzucać żywności oraz które nie mogą poświęcić kilku godzin dziennie na gotowanie każdej potrawy od zera.

Najważniejszym elementem tego dania jest farsz z rosołu, którego przygotowanie jest niezwykle szybkie, proste i niewymagające. Mięso z rosołu należy drobno pokroić – sprawdzi się zarówno mięso drobiowe, najczęściej wykorzystywane do ugotowania rosołu, ale również wołowe, czy wieprzowe, który bywa traktowane jako dodatek wzbogacający smak zupy. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie wszystkich warzyw. Po kilkugodzinnym gotowaniu rosołu na ogół są bardzo miękkie i rozpadające się, więc nie stanowi to żadnego problemu i zajmuje krótką chwilę. Do gotowanego mięsa z rosołu wystarczy dodać warzywa, wymieszać i farsz do pierogów gotowy!

Przepis na ciasto na pierogi z mięsem z rosołu nie różni się od tego na tradycyjne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, czy mięsem. Wystarczy przygotować mąkę, wodę i odrobinę soli i zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną, jednak można ją zamienić lub częściowo zastąpić żytnią, orkiszową lub gryczaną.

Pierogi można też podać jako kołduny z mięsem z rosołu – przepis jest bardzo podobny, a jedynymi wyjątkami są dodatek jajek i masła do ciasta oraz inny sposób ich zawijania.

Pierogi z farszem z mięsa rosołowego można podawać samodzielnie, z jogurtem lub śmietaną, a także okraszone podsmażaną na oleju cebulką, domowymi skwarkami. Sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji, aby móc z nich skorzystać w sytuacji kiedy możliwości czasowe są ograniczone. Kolejną niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz oszczędności czasu, pieniędzy i braku wyrzucania i marnowania żywności, jest stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu.

Alergeny w pierogach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla pierogów z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze pierogów z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
208.00
395.20
Białko (g)
11.40
21.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
36.49
69.33
Węglowodany przyswajalne (g)
35.78
67.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
1.82
3.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.60
1.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Tiamina (mg)
0.48
0.91
Ryboflawina (mg)
0.26
0.50
Niacyna (mg)
4.57
8.69
Foliany (µg (mcg))
72.00
136.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
49.54
94.12
Potas (mg)
208.92
396.95
Wapń (mg)
22.77
43.26
Fosfor (mg)
121.85
231.51
Magnez (mg)
26.80
50.92
Żelazo (mg)
2.90
5.50
Cynk (mg)
0.98
1.87
Miedź (mg)
0.12
0.23
Mangan (mg)
0.38
0.71
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem z rosołu 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mięsem z rosołu

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Udko kurczaka bez skóry
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1,5 plastra
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
21.50