Nie stój jak słup soli, uratuj to przesolone danie!

Zbyt dużo soli dodane do zupy może wprawić w osłupienie. Jednak nic straconego, na wszystko są metody
Przesolone danie może przydarzyć się każdemu, przekonaj się jak łatwo je uratować, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 08.02.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Czy jadłeś kiedyś przesolone danie? Zapewne! W końcu każdemu choć raz zdarzyło się coś przesolić. Jeśli chcesz jednak uratować takie danie, zamiast wystawiać się na nieprzychylne komentarze, wypróbuj nasze sposoby na wyjście z twarzą z takiej sytuacji. Na pewno któreś rozwiązanie sprawdzi się świetnie w twojej kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Warzywa i owoce
  2. Produkty zbożowe
  3. Inne produkty

Warzywa i owoce

Podczas gotowania zupy bardzo łatwo o jej przesolenie. Szczególnie jeśli przygotowujesz porcję dla kilku osób, a więc i zupy jest dość spory gar. Ciężko jest bowiem wyliczyć, ile soli dodać, aby poprawić smak i jednocześnie nie zepsuć całego obiadu. Jeśli jednak nieznacznie się przeliczyłeś, to masz w tym miejscu kilka rozwiązań.

Przede wszystkim, zawsze możesz dolać więcej wody. Taki zabieg nieco rozrzedzi zupę, ale również spowoduje, że sól będzie mniej wyczuwalna. Aby zupa nadal miała swój aromat, dosyp też więcej ziół i dorzuć kilka warzyw, np. marchewek. To znacznie zmniejszy nieprzyjemny, słony posmak.

Warzywa, które ratują w takiej sytuacji to dobrze wszystkim znany ziemniak. Wrzucenie obranych, surowych ziemniaków spowoduje, że „wyciągną” one sól zmniejszając jej posmak w zupie lub sosie. Taki ziemniak potrzebuje tylko 10 minut, aby uratować twoje danie.

Kolejne na ratunek może przybyć jabłko, które oprócz tego, że zaabsorbuje sól, to również nieco osłodzi potrawę, neutralizując słony smak. Takie rozwiązanie świetnie pasuje do wszystkich zup i sosów.

Jeśli nie masz pod ręką ziemniaków i jabłek możesz po prostu dodać nieco cukru, który również trochę ukryje fakt, że wsypało ci się za dużo soli.

Produkty zbożowe

Następnym prostym rozwiązaniem jest wrzucenie do gotującej się przesolonej potrawy kromki chleba, grzanek lub samej skórki od chleba. Pieczywo również wciąga nadmiar soli i nie wpłynie na smak całej potrawy. Tutaj jednak należy uważać, aby chleb za bardzo nie namókł, ponieważ ciężko go będzie wyłowić z dania.

Jeśli gotujesz bardziej wodnistą zupę, to możesz ją uratować również z pomocą ryżu. Wystarczy woreczek z ryżem wrzucić do zupy i zostawić na kilka minut, tak by ryż za bardzo nie rozmiękł. W ten sposób uratujesz np. rosół.

Inne produkty

Podobno dość popularnym ratunkiem przesolonej zupy jest również kurze białko. Oddzielone od żółtka białko wlane do sosu lub zupy świetnie absorbuje sól. Dzięki temu, że białko będzie unosiło się na powierzchni gotowanego wywaru, to z łatwością wyłowisz je cedzakową łyżką.

Podobne działanie będzie miał jogurt, mleko lub śmietana. Jeśli przygotowujesz potrawę, która ma być na koniec zabielana, to jesteś uratowany, bowiem produkty nabiałowe świetnie neutralizują słony smak, głównie dlatego, że same są delikatne w smaku.

Cały czas wspominamy tutaj zupy i sosy, a co w przypadku przesolonego, pieczonego lub smażonego mięsa? Tutaj świetnie sprawdzi się wytrawne wino! Wystarczy pół szklanki takiego trunku dodać podczas przygotowania mięsa. Kwaskowy posmak wina ukryje zbyt duże użycie soli. Dodatkowo takie mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu.

Jak widzicie, nie trzeba wyrzucać całego dania przez mały błąd. Mam nadzieję, że od teraz nie będziecie stać jak słup soli w takiej sytuacji!

Czerwone wino świetnie pasuje do mięs, ale również może je uratować, gdy jest przesolone
Czerwone półwytrawne wino będzie nie tylko idealne podczas jedzenia mięsa, ale również może uratować jego smak, fot. Firefly

Źródła:

  • https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyslowia-ludowe-zwiazane-z-sola-poznaj-ich-znaczenie-yfnh
  • https://kuchnia.wp.pl/jak-uratowac-przesolone-danie-kulinarne-triki-ktore-musisz-znac-6703235130788768a
  • https://www.winiary.pl/porady/jak-uratowac-przesolona-zupe/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto