Bezy z mikrofali

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezy z mikrofali podane na macie.
Bezy z mikrofali
Bezy z mikrofali to niezwykle prosty sposób na przygotowanie tych słodkości w kilka minut. Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, ten przepis jest dla Ciebie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 3 min
283 kcal
Kcal w porcji
81 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Cukier (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, kuchenka mikrofalowa, duży talerz

Przepis na bezy z mikrofali krok po kroku

Białko ubij na gładką masę z cukrem.

Z powstałej masy łyżką uformuj małe bezy na dużym talerzu. Wybierz naczynie, które można wsadzać do mikrofali.

Wstaw talerz do mikrofali na około 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na bezy z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat bez z mikrofali

Bezy z mikrofali to niezwykle prosty sposób na przygotowanie tych słodkości w kilka minut. Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, ten przepis jest dla Ciebie. Te bezy doskonale smakują jako pojedynczy słodycz, ale również jako dodatek do innych deserów np. z dodatkiem lodów i sorbetów, czy świeżych owoców i orzechów.

Przepis na bezy z mikrofali to pomysł na proste słodycze. W dodatku wszystkie składniki zapewne masz już w swojej kuchni. Ciastka z kuchenki mikrofalowej to dobry wybór, jeśli nie mamy piekarniku lub nie lubimy spędzać długiego czasu na gotowaniu. Jeśli jesteś prawdziwym fanem słodkich bez, jednak na samą myśl o ich długim przygotowaniu odechciewa Ci się ich jedzenia, to ten przepis będzie doskonałym wyborem dla Ciebie. Z tą łatwą recepturą nie musisz już piec i suszyć bez przez kilka godzin, możesz przygotować je w rekordowym czasie, korzystając tylko z kuchenki mikrofalowej. Jeśli uwielbiasz bezy, ale te ze sklepu są dla Ciebie zbyt słodkie, a ich struktura nie jest odpowiednia, koniecznie wypróbuj bez z piekarnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezy z mikrofali, by były szybkie, łatwe, a przy tym po prostu najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Beza to słodycz, który zwykle robiony jest tylko z białek. To właśnie dzięki nim zawdzięcza swoją konsystencję i ciekawy smak. Najlepiej wykorzystywać do tego jajka dobrej jakości. Jeśli możesz, sięgnij po te ekologiczne lub z wolnego wybiegu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że bezy, które przygotowujesz, są najlepszej jakości. Pamiętaj o odpowiedniej obróbce wstępnej, by proces przygotowania bez był bezpieczny. Niestety przepisy z użyciem jaj zwiększają prawdopodobieństwo kontaminacji, czyli przeniesienia bakterii z jednej powierzchni na drugą. Dlatego nie należy myć jaj przed obróbką termiczną. Taka opcja może sprawić, że wraz z wodą bakterie przeniosą się na inne powierzchnie. Zamiast tego należy zadbać o mycie rąk, ale również wszystkich powierzchni, z którymi stykały się jajka.

Alergeny w bezach z mikrofali

Lista alergenów dla bez z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze bez z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(81g)
Energia (kcal)
350.21
283.67
Białko (g)
1.14
0.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(81g)
Węglowodany (g)
89.27
72.31
Węglowodany przyswajalne (g)
89.27
72.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(81g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(81g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.06
0.05
Niacyna (mg)
0.01
0.01
Foliany (µg (mcg))
0.42
0.34
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(81g)
Sód (mg)
18.24
14.77
Potas (mg)
18.82
15.24
Wapń (mg)
1.63
1.32
Fosfor (mg)
1.57
1.27
Magnez (mg)
1.15
0.93
Żelazo (mg)
0.05
0.04
Cynk (mg)
0.01
0.01
Miedź (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny bez z mikrofali 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bez z mikrofali

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
8.50