Jak dobrze spienić mleko w domu i cieszyć się kawą jak z kawiarni?

Osoby, które cenią sobie prostotę i szybkość, mogą rozważyć wybór automatycznego spieniacza elektrycznego, który sam spienia mleko. To rozwiązanie wymaga jedynie wlania zimnego mleka do urządzenia i wciśnięcia guzika. Reszta zrobi się sama (włącznie z podgrzaniem płynu), a efekt będzie tak samo doskonały, jak w przypadku kawy w kawiarni. Bez ryzyka, że pianka nie powstanie lub szybko opadnie! Co więcej, taki spieniacz może przygotować idealną piankę również bez podgrzewania mleka, co sprawdzi się w przypadku ice latte. Doskonałym wyborem są spieniacze Nespresso. Wygodne, szybkie, designerskie – i niewielkie. Taki spieniacz można z łatwością zabrać do biura, by cieszyć się doskonałą kawą w trakcie pracy.

Kolejną popularną metodą uzyskiwania mlecznej pianki w domowych warunkach jest użycie prostego w obsłudze, ręcznego spieniacza elektrycznego nazywanego również „różdżką”. Jak spienić mleko z jego użyciem? Proces rozpoczyna się od podgrzania mleka do temperatury ok. 60-65⁰C (czyli nim zacznie wrzeć) i przelania go do połowy wysokiego naczynia, odpornego na ciepło. Następnie trzeba wsunąć obrotową końcówkę spieniacza na dno naczynia, włączyć i kilkoma energicznymi ruchami w górę i w dół lekko zwiększyć objętość napoju. Ostatnim krokiem jest przytrzymanie końcówki „różdżki” nieco pod powierzchnią mleka, która będzie je w tym czasie spieniać. Zależnie od mocy „różdżki”, może to trwać od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund.

Inną możliwością jest użycie tak zwanej praski francuskiej, która tradycyjnie służy do parzenia kawy lub herbaty (French Pressa). Jak zrobić spienione mleko przy jej pomocy? Zaskakująco łatwo! Tak, jak w przypadku „różdżki”, trzeba najpierw podgrzać mleko do ok. 60-65⁰C. Potem wlać je do naczynia praski francuskiej, wsunąć tłoczek – i ubijać, ponownie poruszając nim energicznie w górę i w dół, aż do uzyskania oczekiwanego efektu.

Jak spienić mleko do kawy domowymi metodami?

Istnieją również sposoby na to, jak spienić mleko w domu bez spieniacza. Jednym z nich jest użycie… zwykłego słoika. By uzyskać piankę, trzeba wlać do niego podgrzane mleko (przypominamy: ok. 60-65⁰C), po czym zakręcić słoik i energicznie, z dużą siłą potrząsać nim przez ok. 30 sekund. Warto jednak wiedzieć, że – choć ta metoda z całą pewnością zwiększy objętość mleka i dobrze je napowietrzy – to uzyskanie z jej pomocą pianki tak gęstej, jak w kawiarni, jest dość trudne.

Kolejnym domowym sposobem jest ubijanie podgrzanego mleka w wysokim naczyniu blenderem lub mikserem ustawionym na niskie obroty. To dużo prostsze rozwiązanie od potrząsania słoikiem, a w dodatku efekt jest bardziej zadowalający.

Osoby, które preferują mleko roślinne, powinny pamiętać, że spienienie go jest zdecydowanie trudniejsze, niż w przypadku mleka krowiego, i stosowanie domowych metod może w tym wypadku nie zadziałać.

ikona podziel się Przekaż dalej