Wymieszaj z nim kawę - to genialna mieszanka na lepsze zdrowie

Uśmiechnięta kawa z prozdrowotnym dodatkiem
Ta mikstura wywiera podwójnie silne, prozdrowotne działanie, między innymi odmładza, dodaje energii i ulepsza pracę serca, fot. jp
ikona podziel się
Opublikowano: 24.05.2024 r., 8:46 | Autor: Paulina Lipińska
Wiadomo nie od dziś, że kawa ma bardzo wiele cennych wartości zdrowotnych. Dodaje energii, może wyrównywać ciśnienie tętnicze krwi, a także działa ochronnie na jelita i wątrobę, broniąc je przed nowotworami. Jeżeli dodasz do kawy także ten ciemny proszek, zyskasz niesamowicie wartościowy napój. Sprawdź jakie właściwości ma kawa z dodatkiem... kakao!

Czy kawa faktycznie jest zdrowa?

Zacznijmy od tego, że na temat kawy krążą różne informacje. Kawa jest zdrowa, ale pita z rozsądkiem. Dotyczy to każdego rodzaju kawy. Zarówno kawa sypana, jak i kawa rozpuszczalna jest bardzo dobrym napojem. Oczywiście nie każdy może pić kawę.

Pokrótce: kawa przeciwdziała takim chorobom, jak między innymi choroba Parkinsona, nowotwory jelit i wątroby, udar mózgu. Ma właściwości poprawiające nastrój, zwiększające przemianę materii oraz zawiera przeciwutleniacze. Z drugiej strony jednak nie jest wskazana osobom, które cierpią na przykład na depresję bądź nerwicę.

Sama kawa to niezwykły składnik natury. Ale dodaj do niego kakao! Wtedy dopiero powstaje prawdziwa bomba witaminowa.

Jak dodatek kakao do kawy wpływa na zdrowie?

Czy wiesz, że w 2017 roku przeprowadzono badania na temat połączenia kawy i kakao razem? Okazało się, że oba te składniki wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Co ważne - kakao usuwa niekorzystne skutki płynące z picia kofeiny! Wiadomo, że kofeina sama w sobie nie sprzyja osobom, które są nerwowe. Kawa w połączeniu z kakao polepsza przepływ krwi w mózgu, a przez to poprawia koncentrację.

Powyższe badania wykazały, że osoby badane pijące kawę z kakao nie były takie nerwowe, a także lepiej było się im skoncentrować.

Jeżeli dodasz do kawy kakao, "podwoisz" wartości samej kawy. Będzie miała ona więcej witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy. To daje niesamowite efekty zdrowotne.

Taka mieszanka wykazuje działanie przeciwzapalne, usuwa także wolne rodniki z organizmu. To prowadzi do zahamowania stresu oksydacyjnego. Przez to jesteś w stanie opóźnić starzenie się organizmu! Kawa z kakao odmłodzi twój mózg, skórę i ogólnie całe ciało.

Napój ten poprawia nastrój, zmniejsza stres i wpływa korzystnie na układ nerwowy. Poprawia się koncentracja i lepiej zapamiętujesz.

Oczywiście nie można pominąć tego, że kawa z kakao to porządny zastrzyk energii.

Mikstura poprawi pracę serca! W kakao znajduje się żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Do tego zaliczyć trzeba też witaminy z grupy B, E oraz K. Te obniżają ciśnienie krwi, a także zmniejszają cholesterol!

Co więcej, kawa z kakao może przeciwdziałać występowaniu cukrzycy typu 2.

Kakao i kawa w filiżance
Dba o serce, walczy z nowotworami, obniża glukozę - to są same plusy, które płyną z picia kawy i kakao razem, fot. HN Works

Jak przygotować kawę z kakao?

By kawa miała jak najwięcej dobrych wartości, do przygotowania kawy z kakao wykorzystaj kawę naturalną (sypaną lub rozpuszczalną), a także gorzkiego, prawdziwego kakao.

Do ulubionego kubka wsyp tyle kawy, co zawsze. Dodaj następnie jedną łyżeczkę prawdziwego kakao, zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Taka kawa jest gotowa do picia.

Jeżeli masz w domu gorzką czekoladę (minimum 70% kakao), możesz ją dodać zamiast kakao. Wystarczy kosteczka.

Czy warto spróbować?

Wyżej wspomniane badania potwierdzają, że warto spróbować kawy z kakao, nawet jeśli po samej kawie jesteś nerwowy. Może ona bowiem łagodzić ten efekt i w wyniku tego będziesz spokojniejszy.

Najlepiej przetestować na sobie i ocenić, czy faktycznie taki napój jest dla ciebie kojący, a jednocześnie dodający energii. Przy okazji się odmłodzisz, zmniejszysz cholesterol, obniżysz glukozę we krwi i możesz zapobiegać nowotworom!

Źródła:

  •  Ali Boolani, Jacob B. Lindheimer, Bryan D. Loy, Stephen Crozier & Patrick J. O’Connor, Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment, BMC Nutrition volume 3, (2017)
  • Simonetta Camandola, Natalie Plick, Mark P. Mattson, Neurochem Res, Impact of Coffee and Cacao Purine Metabolites on Neuroplasticity and Neurodegenerative Disease, 2019 Jan;44(1):214-227.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto