Placek oreo
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Ciasteczka oreo (350 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Masło (50 g)
- Cukier puder (150 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
Przepis na placek oreo krok po kroku
Połowę ciastek zblenduj na gładką masę. Konsystencją powinny przypominać mokry piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciastek.
Ciastka rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je do lodówki na 30 minut.
Ser przełóż do miski. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy. Miksuj całość do połączenia się składników.
W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ją do masy z serem i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Ciastka pokrusz drobno i dodaj do miski z masą serową.
Masę przelej do formy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Więcej informacji na temat placka oreo
Placek oreo to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. To ciasto jest proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle apetycznie się prezentuje.
Przepis na placek oreo to świetny pomysł na pyszny wypiek, który sprawdzi się na deser do kawy. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo słodki. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek oreo, by był pyszny i dobry również dla początkujących kucharzy, to te sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To smaczne ciasto z ciastkami oreo sprawdzi się również dla dzieci, które wprost kochają te słodkie ciasteczka. Jest jednym z najsłodszych wypieków na świecie. To dlatego, że same ciasteczka dostarczają tak sporo słodkiego smaku, do tego dochodzi jeszcze kremowy serek. Ciasto składające się z tych wszystkich warstw na pewno skradnie serca wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie dodatki. Wystarczy kilka chwil, by go przygotować. Całość jest czarno biała, dlatego prezentuje się niezwykle elegancko. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie. Najważniejszą częścią są oczywiście ciasteczka. Nie trzeba korzystać z tych marki oreo, można znaleźć wiele innych, które inspirowane są oryginałem, smakują podobnie i tak samo wyglądają. Sprawdzą się one idealnie, zwłaszcza jeśli budżet na wypiek nie jest zbyt duży. Te ciastka należą do ulubieńców dzieci, dlatego to właśnie ta grupa będzie najbardziej zadowolona z tego ciasta. Choć i dorośli na pewno nim nie pogardzą, ze względu na naprawdę fantastyczny smak. Kolejnym ważnym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Alergeny w placku oreo
Lista alergenów dla placka oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
Wartości odżywcze placka oreo
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(206g)
Węglowodany
(206g)
Tłuszcze
(206g)
Składniki mineralne
(206g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.