Nalewka z agrestu
- Agrest (1500 g)
- Cytryna - 1 sztuka (80 g)
- Cukier (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na nalewkę z agrestu krok po kroku
Owoce dokładnie umyj, oczyść i rozgnieć w rękach.
Przełóż agrest do dużego słoja, zasyp cukrem, wlej spirytus, wodę i sok z cytryny.
Całość delikatnie wymieszaj, zamknij szczelnie naczynie i odstaw na około 10 dni.
Po tym czasie przelej nalewkę przez gazę tak, aby oddzielić ciecz od nadmiaru owoców.
Przelej nalewkę do butelek i zamknij, odłóż w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Więcej informacji na temat nalewki z agrestu
Nalewka z agrestu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z agrestu jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko owoców, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce.
Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoce agrestu są niewielkie, przez co ich obróbka będzie bardziej wymagająca. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa. Po nim jednak należy cierpliwie czekać, aż owoce przejdą alkoholem, co może potrwać do 6 tygodni. Później znów musisz poświecić trochę uwagi przyszłej nalewce i zasypać ją cukrem, tak aby powstał wysokoprocentowy syrop. Po tym zabiegu nalewka znów nie potrzebuje naszej uwagi, będzie teraz przez minimum 3 miesiące odpoczywać. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Ta z agrestu zielonego będzie charakteryzować się delikatnie słodkim smakiem, przełamanym kwaskową nutą. Jest to idealne połączenie słodko cierpkich owoców. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie.
Jak zrobić nalewkę z agrestu? Nic trudnego, przekonaj się sam i wypróbuj mój sprawdzony przepis. Domowa nalewka to dobry pomysł na własny trunek, pamiętaj jednak, że alkohol nawet ten domowy jest toksyczny w nadmiarze i powoduje wiele chorób i zaburzeń.
Alergeny w nalewce z agrestu
Lista alergenów dla nalewki z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z agrestu
Wartości odżywcze nalewki z agrestu
Nalewkę w podobny sposób możesz przygotować z dowolnych owoców.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.