Nalewka z agrestu

Opublikowano: 07.03.2022 r., 20:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa nalewka agrestowa w karafce
Nalewka z agrestu
Nalewka to wyciąg z dowolnych owoców, który możesz przygotować w swoim domu w krótkim czasie. Poznaj mój przepis na nalewkę z agrestu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
95 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 50 porcji
  • Agrest (1500 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (80 g)
  • Cukier (1000 g)
  • Spirytus (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana, słoik 5 l

Przepis na nalewkę z agrestu krok po kroku

Owoce dokładnie umyj, oczyść i rozgnieć w rękach.

Przełóż agrest do dużego słoja, zasyp cukrem, wlej spirytus, wodę i sok z cytryny.

Całość delikatnie wymieszaj, zamknij szczelnie naczynie i odstaw na około 10 dni.

Po tym czasie przelej nalewkę przez gazę tak, aby oddzielić ciecz od nadmiaru owoców.

Przelej nalewkę do butelek i zamknij, odłóż w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z agrestu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat nalewki z agrestu

Nalewka z agrestu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę z agrestu jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko owoców, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce.

Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoce agrestu są niewielkie, przez co ich obróbka będzie bardziej wymagająca. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa. Po nim jednak należy cierpliwie czekać, aż owoce przejdą alkoholem, co może potrwać do 6 tygodni. Później znów musisz poświecić trochę uwagi przyszłej nalewce i zasypać ją cukrem, tak aby powstał wysokoprocentowy syrop. Po tym zabiegu nalewka znów nie potrzebuje naszej uwagi, będzie teraz przez minimum 3 miesiące odpoczywać. Po tym czasie nalewka będzie gotowa. Ta z agrestu zielonego będzie charakteryzować się delikatnie słodkim smakiem, przełamanym kwaskową nutą. Jest to idealne połączenie słodko cierpkich owoców. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie.

Jak zrobić nalewkę z agrestu? Nic trudnego, przekonaj się sam i wypróbuj mój sprawdzony przepis. Domowa nalewka to dobry pomysł na własny trunek, pamiętaj jednak, że alkohol nawet ten domowy jest toksyczny w nadmiarze i powoduje wiele chorób i zaburzeń.

Alergeny w nalewce z agrestu

Lista alergenów dla nalewki z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z agrestu

Wartości odżywcze nalewki z agrestu

na 100g gotowej potrawy

Nalewkę w podobny sposób możesz przygotować z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
191.15
95.58
Białko (g)
0.39
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
32.30
16.15
Węglowodany przyswajalne (g)
30.44
15.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.34
0.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
6.31
3.15
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.79
6.40
Witamina E (mg)
0.16
0.08
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.13
0.06
Foliany (µg (mcg))
2.76
1.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.02
0.51
Potas (mg)
86.88
43.44
Wapń (mg)
11.34
5.67
Fosfor (mg)
13.07
6.53
Magnez (mg)
4.37
2.18
Żelazo (mg)
0.15
0.07
Cynk (mg)
0.05
0.03
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z agrestu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z agrestu

Koszt składników
113.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
1500 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 1500 g
Cytryna
80 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
113.80