Nalewka agrestowa
Opublikowano: 24.09.2023 r.
Nalewka agrestowa to doskonała propozycja na domowy alkoholu. Nalewkę warto podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Agrest - 500 g
- Wódka - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- sitko, ręcznik papierowy, lejek, butelka szklana, słoik 2l, korek od butelki
Przepis krok po kroku
- Agrest dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do słoika przesyp owoce agrestu, delikatnie rozgnieć, zalej wódką i słoik zakręć.
- Słoik z agrestem i alkoholem odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po 3 tygodniach w garnku zagotuj niepełną szklankę wody oraz cukier. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie syrop pozostaw do wystygnięcia.
- Nalewkę przecedź do drugiego naczynia przez sitko.
- Następnie do nalewki dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek, zakręć je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Nalewka agrestowa to doskonała propozycja na domowy alkohole. Nalewki nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.