Nalewka agrestowa

Opublikowano: 24.09.2023 r., 13:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka agrestowa podana w karafce i kieliszkach.
Nalewka agrestowa
Nalewka agrestowa to doskonała propozycja na domowy alkoholu. Nalewkę warto podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
89 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Agrest (500 g)
  • Wódka 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sitko, ręcznik papierowy, lejek, butelka szklana, słoik 2l, korek od butelki

Przepis na nalewkę agrestową krok po kroku

Agrest dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Do słoika przesyp owoce agrestu, delikatnie rozgnieć, zalej wódką i słoik zakręć.

Słoik z agrestem i alkoholem odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.

Po 3 tygodniach w garnku zagotuj niepełną szklankę wody oraz cukier. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie syrop pozostaw do wystygnięcia.

Nalewkę przecedź do drugiego naczynia przez sitko.

Następnie do nalewki dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek, zakręć je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na nalewkę agrestową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,0% osób

Więcej informacji na temat nalewki agrestowej

Nalewka agrestowa na wódce to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowane alkohole. Nalewkę z zielonego agrestu możesz przygotować również na spirytusie. Do jej wykonania możesz wykorzystać miód, a także możesz zrobić ją z imbirem i wanilią, które dodatkowo podkręcą smak nalewki. Przepis na nalewkę agrestową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. To przygotowania nalewki potrzebne będą następujące produkty: agrest, wódka, cukier oraz woda.

A jak zrobić nalewkę z agrestu? Agrest dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do słoika przesyp owoce agrestu, delikatnie rozgnieć, zalej wódką i słoik zakręć. Słoik z agrestem i alkoholem odstaw na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 tygodniach w garnku zagotuj niepełną szklankę wody oraz cukier. Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie syrop pozostaw do wystygnięcia. Nalewkę przecedź do drugiego naczynia przez sitko. Następnie do nalewki dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną nalewkę przelej do butelek, zakręć je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Agrest wykorzystany do przygotowania nalewki to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera witaminę C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi nalewkę z agrestu. Najlepsza, domowa nalewka świetnie sprawdzi się podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna nalewka jest dobra do spożycia po kilku tygodniach leżakowania. Nalewkę możesz wykonać również na spirytusie. Produkty niezbędne do wykonania nalewki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w nalewce agrestowej

Lista alergenów dla nalewki agrestowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę agrestową

Wartości odżywcze nalewki agrestowej

na 100g gotowej potrawy

Nalewka agrestowa to doskonała propozycja na domowy alkohole. Nalewki nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
178.75
89.38
Białko (g)
0.37
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
20.85
10.43
Węglowodany przyswajalne (g)
19.06
9.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
6.25
3.12
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.54
5.77
Witamina E (mg)
0.15
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.13
0.06
Foliany (µg (mcg))
2.50
1.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.00
0.50
Potas (mg)
83.67
41.83
Wapń (mg)
10.58
5.29
Fosfor (mg)
12.92
6.46
Magnez (mg)
4.17
2.08
Żelazo (mg)
0.15
0.08
Cynk (mg)
0.07
0.03
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki agrestowej 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki agrestowej

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
500 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Wódka
500 ml
2 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
39.50