Przepis na kompot z agrestu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki

Agrest obierz z końcówek i umyj. Umieść w słoikach do ok. 1/3 wysokości.

W garnku zagotuj ok. 1 litra wody z cukrem i podgrzewaj aż się rozpuści.

Taką zalewą zalej agrest w słoikach i szczelnie je zamknij.

Pasteryzuj ok. 15 minut.

kompot z agrestem i porzeczkami
kompot z agrestu
Koszt przygotowania dania
20.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
187 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Kompot z agrestu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kompocie z agrestu

Kompot z agrestu to jeden z najpyszniejszych kompotów. Pewnie wielu z nas pamięta jego smak z dzieciństwa. Najczęściej kojarzy się z wakacjami, ponieważ ma pyszny, orzeźwiający, owocowy smak. Świetnie sprawdzi się również na zimne, deszczowe jesienne lub zimowe dni. To zdecydowanie napój, który koniecznie trzeba spróbować, potrafi zadowolić nawet największych krytyków kulinarnych. Jak zrobić kompot z agrestu na zimę? Tradycyjny kompot agrestowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy, że w dużym garnku umieścić dobrze przygotowane owoce, zalejesz je wodą, tak, aby przykrywała je w całości, dodasz cukier lub słodzik i zagotujesz. Jak ugotować kompot z agrestu i ile gotować go w garnku, aby był idealny? Zależy to od twardości owoców które wykorzystasz i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na ogół wystarczy około 20 minut. Postaraj się eksperymentować z proporcjami poszczególnych składników, czyli owoców agrestu, wody i cukru. W zależności od tego, jaki smak i poziom słodkości chcesz uzyskać, możesz dodać więcej lub mniej każdego z nich. Przepis na kompot z agrestu to przepis z którym poradzi sobie każdy - jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga ani wygórowanych umiejętności kulinarnych, ani specjalistycznego sprzętu kuchennego. Świetnie sprawdzi się do obiadu, a także jako orzeźwiający napój podczas gorących, upalnych dni. Kompot z agrestu możesz przechowywać w słoikach lub szklanych butelkach. Jeśli odpowiednio go zapasteryzujesz i szczelnie zamkniesz możesz je przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis na kompot z agrestu jest niezwykle prosty, a taki kompot jest zdecydowanie zdrowszy niż słodzone napoje, zwłaszcza jeśli posłodzisz go ksylitolem, czyli cukrem brzozowym, zamiast cukrem. Owoce z kompotu możesz zjeść, wykorzystać jako dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, naleśników, placuszków, czy owsianek, dzięki temu nie martwiąc się, że cokolwiek się zmarnuje. Koniecznie wypróbuj ten przepis na kompot z agrestu, napewno się nie zawiedziesz.

Wartości odżywcze kompotu z agrestu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
75.00 kcal
187.50 kcal

Węglowodany w kompocie z agrestu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
18.33 g
45.82 g
Węglowodany przyswajalne
14.42 g
36.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.56 g
1.39 g
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.55 g

Witaminy w przepisie na kompot z agrestu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg

Składniki mineralne w przepisie na kompot z agrestu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
1.00 mg
2.50 mg
Potas
180.18 mg
450.45 mg
Wapń
22.82 mg
57.05 mg
Żelazo
0.29 mg
0.72 mg
Cynk
0.11 mg
0.28 mg
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z agrestu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z agrestu

Lista alergenów dla kompotu z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z agrestu

Cena przygotowania kompotu z agrestu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
1000 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na kompot z agrestu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób