Marynowana marchew

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana marchew w słoikach, na tle marchwi.
Marynowana marchew
Marynowana marchew to wspaniała opcja do słoików na zimę. Tak przygotowana marchewka zachwyca smakiem i sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
126 kcal
Kcal w porcji
259 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (1000 g)
  • Cukier (25 g)
  • Sól (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na marynowaną marchew krok po kroku

Przygotuj zalewę do marchewki: do garnka wlej 1 litr wody, dodaj do tego cukier, sól oraz dodaj kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zagotowuj.

Marchewki umyj i obierz. Gotuj je w całości do miękkości.

Możesz takie zostawić lub ugotowane pokrój w kostkę. Włóż do słoików i zalej gotową zalewą.

Zakręcone słoiki obgotuj 2 razy: pierwszego dnia gotuj około 1,5 h, a następnego dnia gotuj jeszcze raz przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na marynowaną marchew
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,5% osób

Więcej informacji na temat marynowanej marchwi

Marynowana marchew to wspaniała opcja do słoików na zimę. Tak przygotowana marchewka zachwyca smakiem i sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie.

Przepis na marynowaną marchew to ciekawy pomysł na przetwory na zimę. Konserwowa marchewka świetnie sprawdza się do wielu potraw. Najlepsza jest w sałatkach i surówkach. To pyszna opcja, jeśli masz do wykorzystania naprawdę spore zapasy tego warzywa. W Polsce bardzo często marynuje się warzywa, by zachować ich trwałość. Używa się do tego soli, czy octu, bardzo często również pasteryzacji. Najpopularniejsze przetwory to papryka w słoikach, ogórki, kapusta, czy buraki. Jednak tak naprawdę można w taki sposób przygotować naprawdę każde warzywo. Wystarczy tylko odrobina kreatywności w kuchni lub dobry przepis, który krok po kroku pokaże Ci jak przygotować warzywa do słoików. Marchewka jednak nie pojawia się często w takim wydaniu. Może wydawać się, że nie jest to po prostu najlepsza opcja do konserwowania. Jednak warto spróbować jej w najprostszej zalewie. Marchewka przygotowana w taki sposób zyskuje zdecydowanie nowego, lepszego smaku. Jest też lżejsza, ciekawsza i bardzo słodka. Każdy miłośnik domowych przetworów na pewno pokocha ją też za prostotę przygotowania i możliwość długiego przechowywania. Jeśli nie wiesz, jak urozmaicić swoją kuchnię, przetwory zdają się najprostszym sposobem. Wypróbuj marchewki marynowanej, a już na zawsze ją pokochasz!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynowaną marchewkę, by była pyszna, a przy okazji naprawdę prosta do przygotowania, to ten łatwy przepis sprawdzi się idealnie. Marchew jest zdecydowanie zbyt mało doceniana. To opcja, która jest niezwykle zdrowa, dlatego naprawdę warto włączyć ją do codziennego menu. Marchewka ma właściwości antynowotworowe. Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny kolor. Marchew zapobiega rozwojowi raka prostaty, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego czy krtani. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia.

Alergeny w marynowanej marchwi

Lista alergenów dla marynowanej marchwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynowaną marchew

Wartości odżywcze marynowanej marchwi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(259g)
Energia (kcal)
48.91
126.68
Białko (g)
0.90
2.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(259g)
Węglowodany (g)
11.66
30.20
Węglowodany przyswajalne (g)
8.96
23.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
7.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(259g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(259g)
Witamina A (µg (mcg))
806.76
2089.52
Witamina B6 (mg)
0.14
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.70
14.76
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.64
1.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Niacyna (mg)
0.95
2.45
Foliany (µg (mcg))
18.36
47.55
Beta karoten (µg (mcg))
8004.83
20732.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(259g)
Sód (mg)
441.57
1143.67
Potas (mg)
309.30
801.10
Wapń (mg)
32.14
83.24
Fosfor (mg)
33.82
87.58
Magnez (mg)
11.60
30.05
Żelazo (mg)
0.29
0.76
Cynk (mg)
0.23
0.60
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowanej marchwi 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynowanej marchwi

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
6.00