Marchewka w słoikach

Opublikowano: 13.08.2023 r., 23:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchewka w słoikach ustawiona na kawałku materiału znajdującym się na drewnianym blacie.
Marchewka w słoikach
Marchewka w słoikach to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Marchew warto wykorzystać jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 25 min
88 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka 20 dużych sztuk (2000 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól kamienna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 700 ml

Przepis na marchewkę w słoikach krok po kroku

Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Marchew obierz, pokrój w kostkę i ułóż do wyparzonych słoików.

Marchew zalej gorącą zalewą, aby w całości była przykryta. Słoiki zakręć.

Marchew pasteryzuj przez około 25 minut od momentu zagotowania się wody.

Jak oceniasz przepis na marchewkę w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat marchewki w słoikach

Marchewka w słoikach to doskonała na pyszne, domowe przetwory. W dalszej części dowiesz się jak konserwować marchew na zimę. Marchew w słoikach warto wykorzystać do przygotowania pysznego dodatku do obiadu - można podsmażyć ją na maśle lub ugotować z dodatkiem groszku w lekko osolonej wodzie. Przepis na marchewkę do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty: marchew, cukier, sól kamienna oraz woda.

A jak zrobić marchewkę w słoikach? Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Marchew obierz, pokrój w kostkę i ułóż do wyparzonych słoików. Marchew zalej gorącą zalewą, aby w całości była przykryta. Słoiki zakręć. Marchew pasteryzuj przez około 25 minut od momentu zagotowania się wody.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Podsumowując: wiesz już, jak zaprawić marchewkę do słoików. Marchew w słoikach świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na jego bazie przygotujesz smaczną marchew z groszkiem. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w marchewce w słoikach

Lista alergenów dla marchewki w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na marchewkę w słoikach nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sól kamienna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marchewki w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Marchewka w słoikach to świetna propozycja na przetwory na zimę. Marchew stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto spożywać ją przez cały rok.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
44.41
88.81
Białko (g)
0.92
1.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.47
20.94
Węglowodany przyswajalne (g)
7.70
15.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
5.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.22
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
826.73
1653.47
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.84
11.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.65
1.31
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.97
1.94
Foliany (µg (mcg))
18.81
37.62
Beta karoten (µg (mcg))
8202.97
16405.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
68.33
136.65
Potas (mg)
316.85
633.70
Wapń (mg)
32.68
65.37
Fosfor (mg)
34.65
69.31
Magnez (mg)
11.88
23.76
Żelazo (mg)
0.30
0.60
Cynk (mg)
0.24
0.48
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki w słoikach 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki w słoikach

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
2000 g
20 dużych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
7.50