Marchewka na parze

Opublikowano: 29.11.2021 r., 10:46 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchew na parze na łyżce
Marchew na parze
Marchewka gotowana na parze to idealny dodatek do dań główny. Jest miękka i aromatyczna. Sprawdzi się również do posiłku dla dzieci. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie na parze 15 min
60 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka (500 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze

Przepis na marchewkę na parze krok po kroku

Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Włóż ją do garnka z możliwością gotowania na parze i gotuj do miękkości.

Na koniec dodaj masło i sól.

Jak oceniasz przepis na marchewkę na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat marchewki na parze

Pyszna marchewka na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Surówka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Marchewka zachwyci każdego i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić marchewkę na parze? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy dokładnie umyć marchew, obrać i pokroić ją w kostkę. Następnie przekładamy ją do naczynia z funkcją gotowania na parze np. w parowarze. Warzywo gotujemy w nim do miękkości. Pod koniec dodajemy masło i sól.

Przepis na marchewkę na parze nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z marchewki, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Fit przepis na marchewkę posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dodatek jest łatwy i szybki w przygotowaniu oraz pyszny. Dobra marchewka na parze jest idealna dla osób, które stosują dietę lekkostrawną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w marchewce na parze

Lista alergenów dla marchewki na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze marchewki na parze

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie na parze, to jedna z technik obróbki termicznej, która nie powoduje dużego ubytku witamin i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
67.00
60.30
Białko (g)
0.93
0.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
9.21
8.29
Węglowodany przyswajalne (g)
6.52
5.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
2.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
3.35
3.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
1.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.91
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.19
Cholesterol (mg)
8.27
7.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
829.19
746.27
Witamina B6 (mg)
0.13
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
5.67
5.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.72
0.65
Retinol (µg (mcg))
25.81
23.23
Tiamina (mg)
0.07
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.05
Niacyna (mg)
0.94
0.85
Foliany (µg (mcg))
18.38
16.55
Beta karoten (µg (mcg))
7972.42
7175.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
66.77
60.09
Potas (mg)
308.62
277.75
Wapń (mg)
32.65
29.39
Fosfor (mg)
34.58
31.12
Magnez (mg)
11.62
10.45
Żelazo (mg)
0.29
0.26
Cynk (mg)
0.23
0.21
Miedź (mg)
0.05
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki na parze 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki na parze

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
7.50