Hummus z dyni

Opublikowano: 19.03.2023 r., 18:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia w kremowym hummusie
Hummus z dyni
Hummus to pyszna pasta do smarowania chleba, która nasyci Cię na długi czas. Koniecznie poznaj mój przepis na hummus z dyni.
Przygotowanie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender

Przepis na hummus z dyni krok po kroku

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż na blachę do pieczenia, dopraw ziołami i skropl oliwą z oliwek.

Upiecz warzywa w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Ostudzone warzywa przełóż do blendera.

Dodaj pastę tahini i wypłukana ciecierzycę.

Zmiel całość w blenderze i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na hummus z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat hummusu z dyni

Humus z dyni to dobry i łatwy sposób na przekąskę dla twoich bliskich lub przyjaciół podczas spotkania. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na hummus z dyni i przekonaj się, jak pyszny może być wegetariański dodatek do pieczywa.

Zatem, jak zrobić hummus z dyni?

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż na blachę do pieczenia, dopraw ziołami i skropl oliwą z oliwek. Upiecz warzywa w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone warzywa przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini i wypłukana ciecierzycę. Zmiel całość w blenderze i dopraw do smaku. Skoro już znasz mój prosty przepis na najlepszy humus z dynią. Koniecznie przygotuj go w domu, a jeśli brakuje Ci pomysłu na jego wykorzystanie, poznaj mój sprawdzony przepis na kaszę bulgur z hummusem.

Kasza bulgur z hummusem to świetny pomysł na lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia.

Kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale w ostatnich latach zyskała na popularności w Polsce, głównie dzięki swoim walorom zdrowotnym i łatwości przygotowywania. Kasza jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Jest wytwarzana z pszenicy durum, co oznacza, że jest produktem zawierającym gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Dania z kaszą bulgur są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz pyszne wegetariańskie lub wegańskie dania.

Mój przepis na kaszę bulgur z hummusem nie zawiera w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego będzie idealny dla osób na diecie wegańskiej.

Zatem, jak zrobić kaszę bulgur z hummusem?

Wystarczy ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, następnie wymieszać ją z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Tak przygotowaną kaszę podawaj z hummusem na jednym talerzu, każdy indywidualnie będzie sobie mieszał danie.

Całość zawsze posypuje serem feta i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Sam widzisz jak prosta i szybka to jest sprawa, w kilka minut jesteśmy w stanie przygotować pyszne i pożywne danie. Hummus możesz przygotować samodzielnie w domu, jest to równie szybka i prosta sprawa jak przygotowanie naszego lunchu. Wystarczy, że ciecierzycę wypłuczesz i przełożysz do miski, następnie dodasz odrobinę pasty tahini i swoje ulubione dodatki. Mogą to być suszone pomidory lub kapary czy oliwki. Teraz wystarczy wszystko zmiksować i domowy hummus smaczny i dobry. Hummus klasyczny bez żadnych dodatków, także będzie pyszny. Postaw na swoją ulubioną wersję, przygotuj składniki i przygotuj go samodzielnie w domu.

Przepis na kaszę bulgur z hummusem jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a sałatka każdemu wyjdzie pyszna, koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w hummusie z dyni

Lista alergenów dla hummusu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na hummus z dyni

Wartości odżywcze hummusu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Hummus możesz przygotować z dodatkiem dowolnych warzyw.

Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z dyni 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z dyni

Koszt składników
0.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koszt składników
0.00