Ganache z mlecznej czekolady

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drewniana miseczka z mlecznym ganache
Ganache z mlecznej czekolady
Ganache z mlecznej czekolady to doskonały pomysł na polewę do ciasta lub tortu urodzinowego. Błyszcząca i gęsta polewa na bazie czekolady sprawdza się do dekorowania wypieków.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
2723 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada mleczna - 2 tabliczki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ganache z mlecznej czekolady krok po kroku

Czekoladę połam na kostki.

Umieść ją w garnku, dodaj śmietankę kremówkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą.

Wystudź polewę.

Jak oceniasz przepis na ganache z mlecznej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat ganache z mlecznej czekolady

Ganache z mlecznej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Wykonanie ganache jest szybkie i łatwe, wystarczy przestrzegać podanych proporcji. Przepis na ganache z mlecznej czekolady jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada mleczna, śmietanka kremówka.

Jak zrobić ganache z mlecznej czekolady? Czekoladę połam na kostki. Umieść ją w garnku, dodaj śmietankę kremówkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudź polewę. Polewa nadaje się do dekoracji tortu od razu po wystudzeniu.

Czekolada mleczna to wyrób cukierniczy zawierający około 35% masy kakaowej. Czekolada mleczna jak nazwa wskazuje, produkowana jest z dodatkiem mleka. Czekolada mleczna zawiera dużą ilość cukru i tłuszczu. Jest produktem kalorycznym. Ma wysoki indeks glikemiczny i dość szybko podnosi poziom cukru we krwi. Czekolady mleczne mogą zawierać różne dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce, karmel czy nadzienia owocowe. Zdrowszym zamiennikiem mlecznej czekolady są czekolady deserowe i gorzkie. Im większa zawartość suchej masy kakaowej, tym mniejszy dodatek cukru do czekolady. Dodatek śmietany kremówki pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję polewie. Do niektórych rodzajów ganache zamiast śmietany dodaje się masło.

Podsumowując ganache to prosty przepis na efektowną dekorację ciasta. Z pomocą polewy przygotowuje się torty typu drip cake. Ganache można wykonać z dowolnej czekolady, należy jednak zmienić proporcje czekolady i dodatku śmietanki. Polewa czekoladowa powinna być przygotowana z dobrej jakości czekolady. Polewę można udekorować owocami, kwiatami świeżymi lub jadalnymi kwiatami suszonymi. Ganache jest piękną bazą do dekoracji ciasta. Aby twój tort był równy, wykorzystaj do jego złożenia rant cukierniczy, który zakupić można z łatwością w sklepie internetowym. Rant gwarantuje przygotowanie równego ciasta oraz zapewnia podporę dla kremu, który musi zostać schłodzony, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Alergeny w ganache z mlecznej czekolady

Lista alergenów dla ganache z mlecznej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ganache z mlecznej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Ganache z mlecznej czekolady to słodki dodatek do ciasta. Zawiera on bardzo dużą ilość kalorii. Nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z problemami metabolicznymi. Możesz zastąpić czekoladę mleczną na gorzką bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
454.00
2724.00
Białko (g)
20.53
123.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
40.70
244.20
Węglowodany przyswajalne (g)
38.43
230.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
13.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
29.80
178.80
Tłuszcze nasycone (g)
24.09
144.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
34.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
46.68
280.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ganache z mlecznej czekolady 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ganache z mlecznej czekolady

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada mleczna
400 g
2 tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
17.00