Czarna polewka

Opublikowano: 19.04.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa w ciemnym bulionie
Czarna polewka
Czarna polewka to tradycyjna staropolska zupa na bazie rosołu z suszonymi owocami. Zupa czarny kolor zawdzięcza dodatkowi krwi kaczej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
279 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Krew kacza (300 ml)
  • Śliwki suszone - lub mieszanka owoców suszonych (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na czarna polewka krok po kroku

Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa.

Gotuj przez 10 minut.

Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut.

Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj.

Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.

W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę.

Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki.

Gotuj, aż wypłyną.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na czarna polewka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat czarnej polewki

Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom w odmowie wydania ręki panny, o którą się starali. Czernina swój specyficzny kolor i smak zawdzięcza dodatkowi krwi kaczej. Przepis na czarną polewkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone owoce, krew kacza, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, cukier, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ocet jabłkowy.

Jak zrobić czarną polewkę? Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotuj przez 10 minut. Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut. Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę. Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki. Gotuj, aż wypłyną. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen.

Podsumowując tradycyjna zupa domowa świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje ugotowanie smacznej zupy. Czernina zupa z krwi kaczki zapomniana na jakiś czas wraca na nasze stoły. Pyszna zupa doskonale sprawdzi się, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.

Alergeny w czarnej polewce

Lista alergenów dla czarnej polewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na czarna polewka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • krew kacza
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze czarnej polewki

na 100g gotowej potrawy

Czarna polewka to bardzo dobre źródło żelaza. Zupa nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Czarna polewka zawiera także sporą ilość fruktozy, która nie powinna być spożywana w nadmiarze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
49.91
279.47
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Białko (g)
2.08
11.64
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
9.41
52.71
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
8.78
49.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
3.53
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
0.61
3.39
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
1.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.81
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.50
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.17
73.77
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
79.65
446.03
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.23
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.19
6.64
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.36
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.16
28.90
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.52
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.55
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
4.42
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.29
80.01
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
750.37
4202.05
Brak danych dla: krew kacza, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
234.48
1313.08
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Potas (mg)
92.94
520.47
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.51
70.06
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
30.07
168.38
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.23
40.47
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
3.63
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
1.22
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.28
Brak danych dla: krew kacza.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czarnej polewki 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czarnej polewki

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Krew kacza
300 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 ml
Śliwki suszone
250 g
lub mieszanka owoców suszonych
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.88
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
87.50