Czarna polewka
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Krew kacza (300 ml)
- Śliwki suszone - lub mieszanka owoców suszonych (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na czarna polewka krok po kroku
Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa.
Gotuj przez 10 minut.
Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut.
Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj.
Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.
W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę.
Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki.
Gotuj, aż wypłyną.
Zupę wlej do głębokich talerzy.
Więcej informacji na temat czarnej polewki
Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom w odmowie wydania ręki panny, o którą się starali. Czernina swój specyficzny kolor i smak zawdzięcza dodatkowi krwi kaczej. Przepis na czarną polewkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, suszone owoce, krew kacza, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz, cukier, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ocet jabłkowy.
Jak zrobić czarną polewkę? Obierz marchew i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotuj przez 10 minut. Dodaj owoce suszone i gotuj jeszcze 15 minut. Krew wymieszaj z mąką pszenną i octem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. W misce umieść mąkę pszenną, dodaj jajko i wodę. Wymieszaj dokładnie i do gotującej zupy kładź kluseczki. Gotuj, aż wypłyną. Zupę wlej do głębokich talerzy.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen.
Podsumowując tradycyjna zupa domowa świetnie sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje ugotowanie smacznej zupy. Czernina zupa z krwi kaczki zapomniana na jakiś czas wraca na nasze stoły. Pyszna zupa doskonale sprawdzi się, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.
Alergeny w czarnej polewce
Lista alergenów dla czarnej polewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na czarna polewka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- krew kacza
Wartości odżywcze czarnej polewki
Czarna polewka to bardzo dobre źródło żelaza. Zupa nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Czarna polewka zawiera także sporą ilość fruktozy, która nie powinna być spożywana w nadmiarze.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.